Marina Kaljurand sotsiaaldemokraatide valimispeolFoto: Martin Ahven
Seisukoht
30. mai 2019, 18:10

Marina Kaljurand – Eesti järgmine peaminister? (7)

Pühapäeval toimunud Euroopa Parlamendi valimised oli valijate umbusaldusavaldus Jüri Ratase valitsusele: Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioon sai kokku kaks, Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna opositsioon neli häält.

Praeguse koalitsiooni tegevus on selle moodustamisest saati põhjustanud skandaali skandaali otsa – rahvas on sellest väsinud.

Valimistel enim hääli kogunud Marina Kaljuranna 65 559 häält on selles kontekstis kahtlemata rohkem protestihääled kui toetus tema erakonnale. Nii pole ka sotside hulgas märgata suurt eufooriat, nad saavad hästi aru, et Kaljuranna kuvand on tugevam kui erakonna enda oma.

Selline rahva antud usalduskrediit näitab aga vaid üht: üheaegselt oma inimesena, naabrinaiselikuna kui ka põhimõttekindla ja visiooniga poliitikuna näiv Kaljurand on tegelikult tõusnud Eesti üheks mõjukamaks poliitikuks.

Loogiline samm oleks liikumine erakonna esimehe kohale. Jah, Kaljurand läheb europarlamenti, nagu ta lubas, aga Kaja Kallase näitel teame, et erakonna juhiks saades pole sealt ka väga raske ära tulla. Praegune poliitiline olukord igatahes soosib sotsiaaldemokraate: peaminister Jüri Ratasest (Keskerakond) on saanud justkui praeguse koalitsiooni pantvang, Kaja Kallas (Reformierakond) näitas aga pärast valimisvõitu end nõrga läbirääkijana.

Seega on väga suur tõenäosus, et Ratasest järgmine peaminister on naine, aga see ei ole Kaja Kallas. Selleks ei pruugigi olla vaja palju teha: Kaljurand peaks hoidma oma usalduskrediiti ning sotsiaaldemokraadid ise pöörama Kalamaja hipsterite ja intelligentsi kõrval pilgu lihtrahva poole.