Foto: Heiko Kruusi/Linnaleht
Film
31. mai 2019, 12:05

Eesti Filmi Instituudi juht: Hollywoodi suurfilm jätab riiki miljoneid, mõjutades otseselt linna- ja riigieelarvet

KANAL KINNI? Linnapea Kõlvart tõmbab Laagna tee sulgemise plaanile pidurit (94)

Rahvusvaheline filmikompanii Warner Bros soovib sel suvel korraldada filmimisi Laagna tee kanalis, mis tooks kaasa Lasnamäe olulise transpordisoone sulgemise kuni üheks kuuks. Lasnamäe linnaosa vanem on tee sulgemise poolt, aga linnapea Mihhail Kõlvart tõmbab pidurit.

Lasnamäe linnaosa uus vanem Andres Vään kommenteeris ERRi uudisportaalile, et Laagna tee sulgemine filmistuudio Warner Bros soovile vastavalt oleks õige otsus, kuna tänu filmile kasvaks Tallinna rahvusvaheline kuulsus ning pealinn ja riik saaksid mitme miljoni euro ulatuses täiendavaid tulusid. 

Vääni sõnul on tegemist ainulaadse võimalusega, kuid linnavõimude jaoks, kes sulgevad ühe linna peamagistraali, on tegemist tõsise väljakutsega. "Kõigepealt peame loomulikult ümber korraldama linnatranspordi töö," ütles Vään.

Linnapea Mihhail Kõlvart tõmbab Laagna tee sulgemise plaanile pidurit, kuna mitte ükski film ei ole tema sõnul väärt tekitama segadusi pealinna tänavatel.

„Me ei või lubada Laagna tee täielikku sulgemist. Oleme valmis kaaluma magistraali osalist sulgemist palju lühemaks ajaks, kuid täielik sulgemine terveks kuuks ei ole mõeldav,“ märkis Kõlvart.

„On mõistetav selle filmiprojekti võimalik positiivne mõju Tallinnale ja kogu riigi imidžile, samuti režissöör Christopher Nolani austajate emotsioonid, kuid me ei saa lasta tekkida pealinnas liikluskaosel, kui ei toimi ühistransport ja abivajajateni ei jõua operatiivteenistused, mis tähendaks tallinlaste, eeskätt Lasnamäe ja Pirita elanike elu totaalselt keerulisemaks muutmist.“

Transpordiamet on kahtlev

Linna avalike suhete direktor Ain Saarna kinnitas, et transpordiamet analüüsib võimalike filmivõtetega linnas tekkivat olukorda ning linnavalitsuse tasemel arutatakse teemat järgmisel nädalal. „Sel nädalal ei maksa linna lõplikku seisukohta oodata, sest teema on kiirotsustamiseks liiga komplitseeritud. Elu Tallinnas peab olema võimalik ka suurfilmi võtete ajal," ütles Saarna.

Selleks, et anda luba Laagna tee nii pikaks perioodiks sulgemiseks, peab transpordiamet analüüsima, kas ja kuidas filmikompanii soovid mahuvad tegelikku olukorda, mida see antud piirkonnale filmivõtete ajaks kaasa toob ja kuidas tekkivad transpordiprobleemid lahendada.

Liikluse sulgemisega filmivõtete ajaks häiritakse oluliselt tavaliiklust ja ühistransporti. Ühistranspordi ümberkorraldamine kanalist väljapoole jäävatele teedele nõuab uusi marsruute, uusi peatuste asukohti ja teeb sõiduajad pikemaks.

Kuna  bussid ja tavasõidukid on kitsastel kõrvaltänavatel ühes ootejärjekorras, toob see paratamatult kaasa ummikuid. Kaasata tuleb nii liikluse reguleerijaid kui ka ühistranspordi kasutajatele uutesse kohtadesse paigaldatud peatuste leidmiseks suunajaid.

Laagna tee pikemaajalise sulgemisega peavad vastavad teenistused läbi töötama ka kiirabi ja päästeteenistuse liikumisvõimalused antud piirkonnas.

Mida Nolan siia tegema tuleb?

Filmistuudio Warner Bros. hakkab Eestis produtseerima režissöör Christopher Nolani uut linateost inglisekeelse nimega „TENET“, mille võtted algavad juunis. Tegemist on esimese nii mastaapse filmiprojektiga kogu Baltikumis.

Rahvusvahelisel spioonilool põhineva filmi eesotsas on näitleja John David Washington, filmis löövad kaasa ka Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, lisaks Michael Caine ja Kenneth Branagh.

Filmivõtted toimuvad suvekuudel erinevates Tallinna piirkondades. Hollywoodi filmis osaleb taustanäitlejana tuhandeid eestimaalasi.

Nolan valis Tallinna välja tänu unikaalsetele võttepaikadele ja siinsele arhitektuurile. Filmiga on Tallinnal ja kogu Eestil võimalus üle kogu maailma tutvustada Eesti riiki kui unikaalset sihtkohta. Kuuldavasti on Tallinnas tehtavate võtete jaoks planeeritud kulutada 20 miljoni tdollarit. 

Eestis toimuvad filmivõtted käesoleva aasta 17. – 19. juunini Tallinna kesklinnas. Massistseenideks otsiti ligi tuhat inimest. Lisaks Eestile filmitakse linateos veel kuues riigis. Film esilinastub 17.07.2020.

Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp: 

Omapoolses pöördumises toob Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp näiteks Islandi, mis pärast ühte Hollywoodi projekti on kasvanud rahvusvahelise filmitööstuse lemmikpaigast, tuues riiki väga suurt majanduslikku kasu.

Õhtuleht avaldab Edith Sepa kommentaari täismahus.

Peaksime astuma sammu tagasi ja vaatama liikluse ajutise ümberkorraldamise kõrval suurt pilti. Kuna Eestis sedavõrd suurt produktsiooni tehtud ei ole, siis on tõenäoliselt ka selle mõju ja ulatus hoomamatu. Kardame seda, mida me ei tea, nägemata suurt pilti ja potentsiaali, mida Tallinn ja Eesti sellest võidavad. Mida sellised filmivõtted ühele väikesele riigile tähendavad, seda on kõige lihtsam kirjeldada Islandi näitel.

Väike saareriik, eraldatud, võttepaigana mitte kõige lihtsam, ometi on Islandist tänaseks kasvanud rahvusvahelise, sh Hollywoodi filmitööstuse üks lemmikpaiku. Selle edulugu taga on James Bondi filmi “Die Another Day” võtted. Island suutis maailma ühe suurima filmiproduktsiooni sedavõrd hästi vastu võtta ja efektiivselt ära teenindada, et sellest sai omamoodi kaubamärk. Sellele on järgnenud teinegi Bondi film, rääkimata paljudest muudest mõjukatest filmidest ja sarjadest, mille võtted on otsustatud Islandile viia.

Mida on Island sellest võitnud? Majanduslikus plaanis tähendab iga sellise mastaabiga projekt suurt hulka raha, mis riiki jäetakse, olgu see siis töötasude näol või rahas, mida võtteid teenindavad ettevõtted teenivad, alustades hotellidest ja ehitusfirmadest ning lõpetades toitlustajatega.

Islandi näitel saab tuua teisegi paralleeli turismi näol, sest pärast Bondi filmivõtteid muutus Island paljude jaoks ihaldusväärseks sihtkohaks. Taas saab rääkida miljonitest eurodest, mida turistid seeläbi riiki jätavad. Eesti võiks Islandi eeskuju järgida, sest võita on meil sellest projektist täpselt sama palju.

Me ei ole harjunud käsitlema filmitööstust eraldi majandusharuna või riigi/linna eelarvet positiivselt mõjutava tegurina, sest Eesti filmitööstuses ei liigu sellised summad. Hollywoodi suurfilmi puhul jäävad aga juba paarinädalaste võtetega riiki miljonid ehk majanduslik mõju on otsene nii linna kui riigieelarvet silmas pidades. Eelduseks on aga meie enda võimekus ja tahe sedavõrd suurt projekti nii hästi teenindada, et maine Eestist kui suurepärasest filmipartnerist leviks üle maailma.