Priit VõigemastFoto: Heiko Kruusi
Inimesed
29. mai 2019, 16:42

Priit Võigemast puhkab näitlemisest (3)

Priit Võigemast valmistab lavastajana ette Pärdi päevade avaetendust "Surmatants" ning puhkab mõneks ajaks näitlemisest. 

Kuigi Võigemast on maailma ühe helilooja Arvo Pärdiga kohtunud põgusalt, on tema muusika puudutanud tugevalt. "Selles on mingi väga sügavalt läbi tunnetatud lihtsus, mis ei ole võlts," rääkis Võigemast maailma ühe hinnatuima kaasaegse helilooja loomingust "Terevisiooni" eetris. 

Idee panna kokku kaks kaasaegset heliloojat, Arvo Pärt ja Thomas Adès, pärineb dirigendilt Tõnu Kaljustelt. "Temalt tulevad sellised hullud ideed," avaldab Võigemast. 

Kuna tegemist on kahe niivõrd erineva helilooja ja muusikakeelega, siis oli see põhjuseks, mis pani Võigemasti lavastajana kaasa tegema. "Need on kaks niivõrd erinevat muusikakeelt. Mind see väga intrigeeris," tunnistab ta.  "Surmatants" on Võigemasti sõnul väga dramaatiline, dramaturgilise tekstiga, mida täiendab visuaal. "Ma ei tea, kui paljud teavad, mis asi see on, aga minul tekkis kohe kujutlus koomiksist," rääkis Võigemast. "Teema on tohutu morbiidne, aga teema käsitlus väga jumalavallatu, ilmalik ja naljakas. See vorm on kõike muud kui morbiidne."

"Surmatantsul" astuvad lavale ERSO, koreograaf Ingmar Jõela ja Filharmoonia kammerkoor. Dirigendi pulti astub aga Thomas Adès isiklikult. "Kindlasti on see ERSOle suurepärane kogemus," leiab Võigemast "On suur asi, et meie muusikud saavad koostööd teha sellise heliloojaga."

Võigemasti jaoks on "Surmatantsu" algmaterjal väga dramaatiline. "Seal toimub dialoog ja paneb pildi jooksma. Mind inspireerib lugu,mida läbi selle muusika jutustatakse."

Lisaks Pärdi päevade avaetendusega, on Võigemast seotud ka menuka suvelavastusega "Aadama õunad", mida saab publik vaatama tulla Naissaarele Nargen festivali raames. Näitlejana kavatseb Võigemast aga aja maha võtta. "Ma puhkan näitlemisest," ütleb ta.

Täispikka intervjuud vaata siin: