Juan Carlos ja kuninganna Sofia Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
29. mai 2019, 16:45

Hispaania kuningas taandub avalikust elust (1)

Viis aastat tagasi troonist loobunud Hispaania kuningas Juan  Carlos I läheb lõplikult pensionile.

81aastane eksmonarh paljastas oma plaani avalikest esinemistest taanduda kirjas oma pojale Felipe VI-le, vahendab El Pais. Kuus aastat tagasi andis Juan Carlos valitsemisohjad pojale üle, öeldes, et ei taha, et too närbuks trooni oodates nagu Elizabeth II poeg prints Charles.

Vana kuningas tunnistas pojale, et on kaalunud pensionile minekut juba eelmise aasta jaanuarist, mil tal täitus 80 eluaastat.

Seda, et ta otsus on kindel, olevat vanale kuningale kinnitanud detsembrikuine Hispaania põhiseaduse 40. aastapäev. Tema viimaseks ametikohustuse täitmiseks jäi osalemine Hispaania ordu auhindade üleandmisel 17. mail. Vana kuningas ulatas maineka auhinna hispaania ajaloolasele Miguel Ángel Laderole.

Juan Carlose viimaseks kuninglikuks reisiks jäi Tšiili külastamine mullu märtsis koos oma abikaasa kuninganna Sofiaga.

Kaks aastat tagasi ilmus kõmuline raamat, milles väideti, et Juan Carlosel on aastate jooksul olnud ligi 5000 armukest. Hispaania vana kuninga seksihimu olnud nii tuline, et ta ajanud perekondlikul puhkusereisil himuralt käed külge koguni printsess Dianale. Vanasti lõmpsiti, et ainus naine, kellega kuningas ei maga, on kuninganna Sofia.