Delphine Boël väidab, et Albert II on tema bioloogiline isa. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
29. mai 2019, 12:25

Belgia kuningas nõustus viimaks isadustestiga (4)

Belgia endine kuningas Albert II (84) nõustus The Guardiani teatel viimaks ometi andma süljeproovi, mis näitab, kas ta on 51aastase kunstniku Delphine Boëli isa.

Delphine Boëli isa isik on Belgia ajakirjandust erutanud 1999. aastast saadik. Just sel aastal ilmus kuningas Albert II abikaasa, itaalia päritolu kuninganna Paola biograafia, kus väideti, et kuningal oli printsipõlves pikk salasuhe Delphine'i ema, paruness Sybille de Selys Longchamps'iga. Multimeediakunstnikuna tuntud Delphine olevat kolme ametliku võsukesega monarhi ebaseaduslik järeltulija. Armulugu lõppenud alles 1976. aastal, kui Albert otsustas seadusliku naise juurde naasta.

Delphine on hiljem väitnud, et tema ema suhe printsiga kestis 18 aastat, 1966–1984. Kuningas Albert II ei kinnitanud sohitütre olemasolu, kuid tunnistas 1999. aasta jõulupöördumises, et tema abielu elas 30 aastat tagasi üle kriisi.

Paruness on rääkinud, et pidas end viljatuks ning seetõttu ei kasutanud tema ja kuningas oma salasuhte ajal rasestumisvastaseid vahendeid. Tütresse olevat Albert II soojalt suhtunud. Delphine oli nende armastuse vili.

Eksmonarh pidi maksma trahvi 5000 eurot päevas

2013. aastal kohtu käsul tehtud DNA-test tõestas, et Delphine'i bioloogiline isa pole Jacques Boël, Belgia ühe rikkama tööstusdünastia võsu. Sestsaadik on Delphine püüdnud tõestada, et tema tegelik isa on kuningas. Kui Albert II kuus aastat tagasi poeg Philippe'i kasuks troonist loobus, jäi ta ilma kohtuimmuniteedist. 

Eelmise aasta lõpul andis Belgia kohus ekskuningale korralduse läbida DNA-analüüs. Alguses oli kohus seadnud tähtajaks kolm kuud: selle aja jooksul pidanuks Albert II andma süljeproovi. Vastasel juhul pidi Delphine tema tütreks kuulutatama ning saama õiguse ka pärandusele. Kuid ekskuningas keeldus analüüsist  ja pöördus apellatsioonikohtusse.

Kaks nädalat tagasi otsustas apellatsioonikohus, et Albert II peab analüüsi andma. Kohus otsustas, et iga päeva eest, mis analüüsi andmise tähtajast möödub, tuleb Albert II maksta 5000 eurot trahvi. 

Nüüd teatas ekskuninga advokaat, et Albert nõustub "lugupidamisest kohtuvõimude" vastu DNA-analüüsi andma. Avalduse sõnastusest järeldub, et ekskuningas ei mööna vähimatki süüd. DNA-analüüsi tulemus avalikustatakse ilmselt pärast kohtuprotsessi lõppu. 

Boëli advokaat Yves-Henri Leleu kinnitas, et tema kliendile valmistab uudis heameelt. "DNA-analüüs annab bioloogilise asitõendi."