Andrus ja Anu AnsipFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
28. mai 2019, 15:25

VISIITSUHTED: Brüsselisse kolivate eurosaadikute kaasad jäävad igatsedes kodumaale (82)

Pühapäeva hilistel tundidel sai selgeks, et Eestit hakkavad Euroopa Parlamendis esindama Reformierakonna liikmed Andrus Ansip ja Urmas Paet, Sotsiaaldemokraadid Marina Kaljurand ja Sven Mikser, Keskerakondlane Yana Toom ja EKRE ridadesse kuuluv Jaak Madison. Õhtuleht uuris nende kaaslastelt, kas ja kuidas nende elukorraldus nüüd muutub.

Reformierakonna ridadesse kuuluvad Andrus Ansip ja Urmas Paet on Brüsselis tööd teinud juba 2014. aastast. Ansip on Euroopa Komisjonide asepresident ja Urmas Paet kuulus ka eelmisse Europarlamendi koosseisu.

Ansipi abikaasa Anu sõnul nende elukorraldus väga ei muutu, sest Andrus oli ennegi Brüsselis. „Ta paari kuu tagant ikka käib, siiani on käinud,” muigab Anu, vastates küsimusele, kui tihti eurosaadik Eestis käib. „Ja mina käin korra kuus Brüsselis, olen seal paar nädalat,” lisab Anu.

Andrus ja Anu Ansip Foto: Tiina Kõrtsini

Ka Paeti abikaasa Tiina sõnul ei muutu nende elukorraldus kuidagi, sest mees on juba 2014. aastast Euroopa Parlamendi liige. Nii töötabki Urmas Brüsselis ja Tiina ning nende kolm last jäävad Eestisse.

Urmas Paet ja tema abikaasa Anu Foto: Teet Malsroos

Marina Kaljuranna abikaasa Kalle Brüsselisse kaasa minna ei kavatse. „Mina jään Eestisse. Mul on ikka oma töö kirjastuses ja see meeldib mulle väga,” sõnas Kalle. Kuidas uus elukorraldus aga välja nägema hakkab, ta veel öelda ei oska. „Sõltub olukorrast. Eks ta hakkab käima nii, et esmaspäeval läheb ja reede või neljapäev tuleb. Mina ei tea neid päevi,” arutleb ta võimaliku graafiku üle. Marinal külas käima hakkab ta kindlasti. „Brüsselis pole ammu käinud,” muigab ta, lisades, et uus elu saab põnev olema.

Marina Kaljurand ja tema kaasa Kalle Foto: Teet Malsroos

Jaak Madisoni elukaaslane Merit Männiste kinnitab samuti, et jääb Eestisse. „Mina ei planeeri Brüsselisse sõita, minu tööd ja toimetamised on Eestimaal. Usun, et teineteist näha on meil võimalus piisavalt,” sõnab ta.

Jaak Madison ja elukaaslane Merit Männiste Foto: Teet Malsroos

Brüsselisse läheb ka Sven Mikser, kelle elukaaslane Mari Vaus töötab Eesti Keele Instituudis vanemterminoloogina. Nende peres kasvavad kaks tütart. 

"Kuna meie perele tuli Sveni koht Euroopa Parlamendis võib-olla pisut suurema üllatusena kui teistele kandidaatidele, siis pole meie pere veel lõplikku otsust teinud, alles mõtleme ja arutame," räägib Vaus muudatuste valguses.

"Meie tütred on koolilapsed, vanem tütar käib kuuendas, noorem esimeses klassis. Mõlemad teevad sporti, tegelevad rühmvõimlemisega. Otsust kaaludes peame kindlasti arvestama kõigi pereliikmete huvide ja vajadustega – töö, kool, sõbrad, huvialad," lisab ta.

Sven Mikser ja tema naine Mari Vaus Foto: Erlend Štaub