Söör Isaac Newton. Portree autor on söör Godfry Kneller. Foto: akg/North Wind Picture Archives/Scanpix
Müstika
28. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Isaac Newton ähvardas oma kasuisa põlema pista (3)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Söör Isaac Newton on tuntud, kui inimene, kes nägi kukkuvat õuna (populaarteaduse järgi kukkus see talle suisa pähe) ja mõtles, et huvitav, mis asi see gravitatsioon siis ikkagi on. Aga ta pani kirja ka muid tekste peale teadust revolutsioneerivate teooriate. Näiteks märkis Newton üles ka kõik patud, mida ta kuni 19. eluaastani korda saatis.

Ühel päevikuleheküljel on ta oma patuna üles tunnistanud: „Ähvardasin isa ja ema Smithi ära põletada koos katusega nende pea kohal.“

Tõttöelda on teismelise geeniuse pahameelest ka aru saada, sest härra Smith oli üksnes ta kasuisa, kes ei huvitunud noorest Newtonist karvavõrdki. Kui Smith Newtoni ema kosis, tuli toona alles kolmeaastasel poisil kolida elama vanaema juurde.

Teine tore fakt Newtoni kohta on see, et ta teenis aasta jagu riiki parlamendisaadikuna. Ajalooannaalidesse on kirja läinud, et tolle aasta jooksul võttis ta sõna vaid korra ja sedagi selleks, et paluda ühel kolleegil lahtine aken sulgeda.

Allikas: Mental Floss.