Foto: Kuvatõmmis/ "Kuuuurija"
Tele
27. mai 2019, 21:04

Stevia pähe müüdud toode on hoopis tärklis? (7)

Erinevaid suhkruasendajaid kasutavad nii need, kes lihtsalt magusatarbimist piirata ja paremassee vormi tahavad saada, kuid ka diabeetikud, kes väga täpselt peavad tarbitud süsivesikuid jälgima. „Kuuuurijas” üles astunud tervisefanatid Kädi-Ly Männik ja Relika Salong selgitasid, et stevia näol on tegemist loodusliku alternatiiviga suhkrule.

Kädi-Ly’le kirjutas üks tuttav, kes käivitas Golden Stevia projekti ja pakkus naisele, et kuna ta on ka tervislikke eluviiside harrastaja, võiks ka tema kaasa lüüa. Vaid mõned tunnid hiljem toimus juba kohtumine. „Ta andis proovida seal seada toodet. See tundus olevat tõesti väga hea alternatiiv, esiteks selle hinna tõttu, sest tegelikult stevia on ju väga kallis toode,” sõnas Kädi-Ly. Soome ökopoodides jääb stevia kilohind 250-550 euro vahele, sõltuvalt sellest, palju puhast steviat sees on. Eestis pakuti aga poolt kilo peaaegu puhast steviat 26 euroga. Naistele tundus idee hea, sest nii hea hinnaga pole steviat Eestis mujal saada.

„Liiga hea, et tõsi olla,” tunnistab Kädi-Ly, et mingid häirekellad lõid, aga usuti juttu, et hea hind on saadud osakute tõttu emafirma tehases. Veiko Huuse ja Annika Urm, kes steviat maale tõid, tegelevad veel krüptorahadega. Urm on ajakirjandusest läbi käinud ka varem „Radaris”, kus oli luubi all kahtlase raamatupidamise tõttu. Siiski otsustasid naised sellega edasi minna.

Väidetavalt ei sisalda see säilitusaineid, kaloreid, süsivesikuid, toitaineid ja nii edasi. Naised tellisid 60 pakki ja asusid looma kontakte, et seda edasi müüa. Lõpuks kirjutati neile endile ja sooviti koostööd teha. Igaks juhuks tehti aga siiski kontrollanalüüsid ühes Soome laboris. Sealt tuli aga vastus, et toode sisaldab 91 protsenti maltodekstriini, mis on tärklis, mida kasutatakse täiteaine ravimites ja tablettides, mille kilohind on viis eurot. Oma olemuselt on see maitsetu süsivesik.

Mis on aga ülejäänud 9 protsenti sisust? Selleks pidid naised saatma proovi Hollandisse, kust tuli vastus, et tegemist on 91 protsendi ulatuses maltodekstriiniga ja väärtuslikku steviool glükosiidi on vaid milligrammides.

Algselt väitsid maaletoojad, et ka neid on järelikult petetud, kuid juba järgmisel päeval süüdistati naisi, et nemad on pahatahtlikud ja nende seljataga tegutsenud. Mingit raha pole naised tagasi saanud, kuid nende eesmärk on selle toote müük lõpetada, sest see on inimestele ohtlik.

Kuigi kodulehel soovitatakse seda ka diabeedikutele ja räägitakse lause koostööst ning katsetest, väidavad ühingud vastupidist, sõnades, et oma inimestele nad seda toodet ei soovita.

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialisti Jaana Oona sõnul on stevia lubatud Euroopa Liidus vaid teelehtedena. Eestis seda testitud ei ole, kuid proov on võetud ja laborisse saadetud. Selle vastustest selgub, et toote etikett ei vasta toode sisule. Katrin Lusti otsustas aga ise katse teha ja mõõte veresuhkru taset pärast toote tarbimist. Ja tulemus oli jahmatav. Veresuhkur on tõusnud 2 pügala võrra.

Tallinna Lastehaigla endokrinoloog Ülle Einberg on aga üks neid arste, kes väidetavalt toodet soovitab ka haigetele lastele. Üheks tema patsiendiks on Veiko Huuse kasutütar, kelle kaudu ta toodet teabki. Arst usub aga vaid pakendil olevat juttu.

Golden Steviat müüv ettevõtte teatas täna, et teevad vastavad muudatused, et viia toode vastavusse Euroopa Liidu määrustega.