Tunne Kelam.Foto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
27. mai 2019, 17:16

Tunne Kelam selgitab, miks Isamaa ei pääsenud europarlamenti (41)

Isamaa auesimehe Tunne Kelami sõnul on erakond enda Euroopa Parlamendi valimistulemusega rahul. Miks aga nende saadikud, eesotsas Riho Terrasega, ei pääsenud otse europarlamenti, vaid peavad ära ootama Brexiti, peitub teistes jõududes. „Sotsialistide toetus oli ebaproportsionaalselt suur,“ märgib Kelam.

Kelami hinnangul ei pea Isamaa ümber hindama oma tegemisi. Vastupidi, esinumber Riho Terras sai tubli häältesaagi – üle 21 000 hääle. See ei anna põhjust nurisemiseks. Neid tuleb mujalt otsida, just sotside esinumbri Marina Kaljuranna poolehoiust. Teatavasti kogus Kaljurand üle 65 000 hääle ja tõmbas endaga Brüsseli kaasa Sven Mikseri, kes kogus vaid 2886 häält.

„Ilmselt on see kompensatsioon Kaljurannale, kes kajastab presidendivalimisi ja paljude inimeste toonaseid ootusi,“ selgitab Kelam. „Tavaliselt on niisugune tsükkel, et kui keegi, kellest loodetakse palju, ei saa seda kohta [antud juhul Kaljurand presidendiks], siis püütakse temale leida kompensatsiooni järgmisel võimalusel.“

Sellest tulenevalt oli sotside toetus Kelami sõnul ebaproportsionaalselt suur ja jättis Isamaa saadiku ootele. Kui britid viivad Brexiti lõpuni saab Eesti europarlamenti ühe lisakoha ning see kuuluks Terrasele. Kuniks see pole aga juhtunud, peab Isamaa kutset ootama.

Kelam, kes on ise pikalt Brüsselis tööd rüganud, on nüüd samuti silmitsi vaba ajaga. Aga seda ta endale ei luba. „Mul ei ole erilise plaane, aga minu elu on kogu aeg olnud töö. Mul on piisavalt kogutud materjale, mis vajavad süstematiseerimist jms. Eestis on küllaga tegevust,“ räägib ta.

Kommenteerides eurovalimisi üldisemalt, ütleb Kelam, et Eesti proportsionaalne esindatus Euroopa Parlamendis on paranenud. „Eelmine kord oli see kõvasti paigast ära: liberaalid olid parlamendis suuruselt neljas rühm ja sinna kuulusid pooled Eesti saadikud. See ei olnud eriti mõttekas,“ rääkis Kelam. „Viimased valimised on olukorda natukene parandanud.“