Mariann Treimann ehk Mallukas ja Mirjam ehk MiiuFoto: Fotokollaaž
Inimesed
27. mai 2019, 17:07

BLOGIJAD TÜLIS: „süütud” puljonikuubikud vallandasid Instasõja (10)

Eesti suurimad blogijad Mirjam Hunt ehk Miiu ja Mariann Treimann ehk Mallukas on internetis tülli pööranud. Kõik algas puljongikuubikutest, mille Mirjam e-poest toitu tellides kingituseks sai, kuid mida ta kasutada ei soovinud. Ta viskas demonstratiivselt puljongipaki minema ning kajastas seda oma Instagrami story's. Selle peale reageeris Mallukas, kes pidas sellist käitumist vägagi solvavaks. Olukord vallandas tõelise tormi, sest poolehoidjaid on mõlemal hulgi.

Kingituseks saadud puljongikuubikud sisaldasid näiteks naatriumglutamaati, mida Mirjami sõnul keegi sisse sööma ei peaks. Naine nentis, et sellise kingituse üle tema rõõmu ei tunne. Nii viskaski ta saadud puljongikuubikud minema ja tahtis seeläbi oma jälgijate teadlikkust tõsta. Videot näinud Mallukas peab sellist käitumist aga kohatuks, sest Eestis on palju puudust kannatavaid inimesi ja selline toidu ära visakimine ei ole tema jaoks okei.

See vallandas Instasõja, mille järgselt mõlemad naised ka oma blogis antud teemal sõna võtsid. Malluka sõnul kirjutavad talle pidevalt puudust kannatavad pered. Nii oligi tema jaoks selline demonstratiivne toidu ära viskamine väär ning tema arvates ei õigusta seda miski.

Kuigi Mallukas nõustub, et parem on toituda tervislikult ja täisväärtuslikult, arvab ta siiski, et tüliallikaks olnud puljongikuubikutest oleks kellelegi kasu olnud. Mirjam on seevastu seisukohal, et raskustes inimesed ei pea kehvemini toituma ja korraliku puljongi tegemine ei tule kallim, kui selle poest valmis kujul ostmine.

Selle näiteks jagas ta oma Instagramis pilti väärtuslikust puljongimaterjalist (mis koosneb peaasjalikult köögiviljade jääkidest, nagu sibulakoored, porgandi otsad ja muu selline), mida kogub sügavkülma ja mis ei lähe maksma rohkem kui 90 sendised puljongikuubikud.

Lisaks toonitab ta, et hindab väga täisväärtuslikku toitu ja on ka ise teinud läbi säästukuu, kus pidi 50 euroga nädalas toitma ära viie liikmelise pere ja tuli sellega suurepäraselt toime. Seejuures kvaliteedis järeleandmisi tegemata.

Mallukas seevastu leidis endiselt, et toitu ära visata ei ole okei. Staarblogija kogus seepeale kokku oma köögikappides olnud kasutamata kuivained ja muu kraami ning viis selle ühele puudust kannatavale perele.

Kuigi Mallukas tunnistas, et on Mirjami seisukohtadega tervislikumalt toitumise osas nõus, üllatas teda säärane käitumine, sest paljudel inimestel pole valida tühja kõhu ja tervisliku supikese vahel.

„Seda enam üllatas mind säärane käitumine, et toit tuimalt prügisse läheb. Ma saan kenasti aru, et see ei ole kõige tervislikum valik ja tõepoolest ideaalses maailmas ei peaks sellist jama üldse tootmagi. Aga see konkreetne kuubikupakk oli juba toodetud, see oli olemas ja keegi oleks saanud selle siiski ära süüa. Sest kui valida tühja kõhu ja mitte nii tervisliku supikese vahel, valiks vast igaüks teise?" kirjutab Mallukas oma blogis. 

Malluka sõnul on kogu jama peale Mirjam ta Instagramis ära blokeerinud. Olukorda puutuvad postitused kustutas Mirjam oma Instagramist ära. Takkapihta pani naine isegi oma blogi kinni ja nii pole ka tema kirjutatud postitus, milles ta tekkinud olukorda selgitab, enam loetav.