ERKI moeshow 2019 - EKA tudeng Karl-Christoph Rebane ja tema kollektsioon Foto: Martin Ahven
Inimesed
27. mai 2019, 11:22

ERKI MOESHOW 2019 | Vogue’i esindajale avaldas muljet noor moedisainer ajateenistuse vastase kollektsiooniga (5)

25. mail toimus Eesti Kunstiakadeemias legendaarne ERKI Moeshow. Konkursi peapreemia pälvis Katrin Aasmaa kollektsiooniga “PROSTA KAPUSTA”. ERKI Moeshow 2019 peaauhinnaks oli 1500€ suurune preemia ning kutse Kiievis toimuvale rahvusvahelisele Noorte Disainerite Konkursile juuli alguses.

Žürii poolt spontaanseks kolmandaks eriauhinnaks oli äramainimine Poola Vogue’i poolt, mille pälvis EKA tudeng Karl-Christoph Rebane kollektsiooniga ''Am I a joke to you''.

Karl-Christoph, mis teema sinu kollektsiooniga täpsemalt on?

''Am I a joke to you" sai oma alguse tühjusesse karjest, sellest, kuidas riik soovib röövida minu võimaluse ise paraneda, areneda, luua rahus selleks, et mängiksin meelihävitavalt poistega sõda. Iga poiss pole loodud sõjaolukorda, mõni kastab lilli selle asemel, et neid maast välja juurida. Indu andis valu ning kartus ning tahe protestides küsida oma riigilt - kas olen mingi nali te jaoks?

Tegu on sinu esmakollektsiooniga. Kuidas see sündis?

Alustasin kollektsiooni loomisega eelmise aasta detsembris, kui avastasin  koolis kuumpressi ning teadsin, et tahan enda materjalikatsetustest luua kollektsiooni ja kuna samal ajal võitlesin ka kaitseväega, kelle meelest peaks panema kõik meessoo esindajad ühte patta vaatamata sellele, kas nad seda ka mentaalselt läbi elaks, hakkas kollektsioon idanema.

Enamus kollektsiooni kangaid on loodud või ümbertöödeldud kasutades materjale, mida tuleks ümber töödelda, nagu seda on confetti ja üleüldine plastik. Samuti ka hülsid, mida mina, ema Reet ja tema teine pool Eliise käisime ise metsast korjamas - metsad puhtaks!

Kollektsiooni algmõte oli protestida, jõuda oma häälega vabadusse ning näidata, et mind ei tohiks võtta kui nalja. Olen hingelt loomeinimene, kes vajab rahu kasvamiseks ja rahu paranemiseks - saan endaga hakkama, kuni keegi ''paranemist'' peale ei sunni. Riigikaitse süsteem on vigane ning vajaks uuendust, sest kui minusugused pannakse relva hoidma, siis pole sõjaolukorras mingit kaitset meiesugustelt oodata. 

Minu mõte ei ole maha teha patrioote ega sõjaväelasi, ega kaitseväge, vaid anda märku, et on vaja midagi muud, kui praegune sunniviisiline süsteem, mille läbi on suur osa inimesi pärast mentaalselt läbi pekstud ning murtud. Maksaks äkki rohkem sõjaväes olemise eest ning tõstaks seeläbi kvaliteeti? Lõpetaks Eesti rahade tuulde loopimise ja koolitaks välja inimesi, kes päriselt tahavad Eesti eest seista relv käes ja vajadusel sõdida.

Soovin tänada kõiki, kes mind protsessi käigus aidanud, eesotsas emasid Reeta ja Eliiset, et olete olemas ja toeks. Piret Puppartit, kes hoidis silma peal, et kõik ikka ilusti lavale jõuaks ning kelle nõusõnade tõttu nii mõnigi komplekt õide puhkes ning ka Anne Liis Puhki, kes taaskord mentorina hoidis mind järjel, elus ning tõmbas neid riideid õmblusmasina vahelt läbi, kui mina seda ise enam ei jõudnud. Ning ka Karin Kreeki, kellega koolis kaks nädalat järjest ühe- kuni neljatunniseid uinakuid tegime selleks, et kõik ikka lavale jõuaks. Poleks sellist ilu ilma teieta näinud - aitäh!

Uneski poleks suutnud näha nii võrratut modellide`i, suured tänud: Fenelle Pajumets, Mattias Orgmets, Prikko Erich Jyri, Juulius Vaiksoo, Emmanuel, Patrick Soome ja Una Migaas. Suutsite kõik imeilusti välja kanda! 

Uneski poleks suutnud näha nii võrratut modellide`i, suured tänud: Fenelle Pajumets, Mattias Orgmets, Prikko Erich Jyri, Juulius Vaiksoo, Emmanuel, Patrick Soome ja Una Migaas. Suutsite kõik imeilusti välja kanda! Meikar: Piret Kaljuste.

Moesündmuse lavale jõudis 17 kollektsiooni kolmest riigist – Eestist, Lätist ja Leedust. Neist parima selgitas välja rahvusvaheline žürii, kelle hulka kuulusid Janusz Noniewicz, Hazel Clark, Annamari Vänska, Tanel Veenre, Roberta Einer, Liisi Eesmaa, Helene Vetik ning Kristi Pärn-Valdoja.

Teise koha pälvis Läti disainer Una Berzina kollektsiooniga "STORIES.PART I" ning kolmanda koha Kertu Kivisik kollektsiooniga "(V)ALGUS". Kuulutati välja ka kolm eriahunida. Tradehouse Ilukaubamaja parima look’i eriauhinna pälvis Mari-Ly Kapp. Teise eriauhinna, praktikakoha Roberta Eineri stuudios sai Cärol Ott.