Fit model Mailys LuigendFoto: EDYTH_RAAMAT
Inimesed
26. mai 2019, 18:36

Fit model Mailys Luigend: naine peab saama teha seda, mis teda õnnelikuks teeb (11)

Riias peeti hiljuti IFBB fit model 2019 Euroopa meistrivõistlused, kus eestlanna Mailys Luigend sai üle 168-sentimeetriste naiste kategoorias neljanda koha.

Kümmekond aastat tagasi osales Mailys usinalt missivõistlustel, kus saavutas näiteks Miss Fashion TV valimistel Türgis neljanda koha. Viimati osales ta missivõistlusel 2012. aastal, kui Küprosel peetud Miss Pearl of Europe’ilt tuli teine koht.

Mailys, kuidas kommenteerid EM-i kui võistlust ja korraldust?

Arvan, et korraldus oli keskmine. Midagi ei olnud otseselt halvasti, aga saaks veel paremini. Olen kindel, et Eestis osatakse selline tiitlivõistlus kõrgemal tasemel korraldada.

2018. aasta sügisel saavutasin Eesti meistrivõistlustel kolmanda koha ja nüüd kevadel Riias EM-il olin neljas. Kui arvestada seda, et Riias toimunud võistlus oli mu esimene rahvusvaheline tiitlivõistlus, siis pean kohaga kindlasti rahul olema, sest konkurents EM-il on väga tugev.

Venelannad, ukrainlannad, poolakad jne on kohal suurte tiimidega ja võtavad asja väga professionaalselt. Neil on kaasas oma juuksurid, meikijad ja muud taustajõud. Hinnatakse nii keha, lavalist liikumist, soengut, meiki kui ka trikood ja kleiti ehk oluline on kõik see, mida kohtunikud laval näevad. Sügiseseks MM-iks valmistumisel pööran senisest veelgi rohkem rõhku just kõige eelneva laval kokkusobitamiseks.

Kuidas see missindusele sarnaneb?

Kindlasti on sarnasusi, aga fit model on ikkagi sport, vaatamata kleidivoorule. See tähendab, et niisama ilusad peenikesed tüdrukud sellel võistlusel kindlasti edu ei saavuta. Missinduses saadud kogemus aitab mind täna kindlasti, eelkõige laval liikumise ja enesekindluse osas.

Kuidas sattusid missivõistlustele?  

Esimesel missivõistlusel osalesin peale keskkooli lõppu 2005. aasta suvel Albaanias. Tegemist oli võistlusega Miss Globe International. Seejärel sõitsin juba Hiina võistlusele Top Model of The World ja nii algas minu missikarussell.

Kui vanalt hakkasid tegelema fitnessiga?

Fitnessiga alustasin 2018. aasta kevadel. Olin siis 32-aastane. Otsustasin, et ei taha enam olla „lihtsalt peenike“ ja soovisin oma keha kuju ja koostist muuta.

Millise trenniga tegelesid enne seda?

Olen eluaeg olnud sportlik tüdruk ja teinud erinevaid trenne. Juba lapsena tegelesin tantsimisega, mis mind esmakordselt publiku ette viis. Võimalik, et just sealt saingi pisiku hilisemaks, mil otsustasin taas lavale minna ja osaleda missivõistlustel. Hiljem lisandusid treeningud jõusaalis, ujumine, golf ja rulluisutamine.

Millal otsustasid, et hakkad võistlema alal fit model?

Olen aastaid käinud jõusaalis ja lihtsalt treeninud, omamata mingit kindlat eesmärki või väljundit. 2018. aasta kevadel aga tundsin, et soovin enamat. Palkasin treeneri, seadsin eesmärgid ja alustasin treeningutega, eesmärgiks osaleda kuue kuu pärast oma esimesel võistlusel.

2018. aastal alustasin õpinguid omandamaks treenerikutset fitnessi ja jõusaali erialal. Ka see oli üheks põhjuseks, miks otsustasin ise fitnessiga tõsisemalt tegelema hakata. Saan seeläbi palju väärtuslikku kogemust, mida hiljem treenerina ka oma õpilastele jagada.

Kas sinu arvates peaks tänapäeva naine rohkem julgema olema tema ise ja säilitama loomulikku välimust?

Minu isiklik arvamus on, et naine peab tegema täpselt seda, mis teda õnnelikuks teeb. Muidugi ei tasu minna välimuse muutmisega liiale. Kindlasti ei pea ma õigeks hakata välimust iluoperatsioonide ja -süstidega juba 20-aastaselt muutma, kui just selleks tõesti mõjuvat põhjust ei ole.

Milline on treeningplaan?

Kui võrdlen nüüd kahte hooaega, siis veidi on need erinevalt üles ehitatud. Kuna ise õpin treeneriks, siis minu jaoks on äärmiselt oluline õppida tundma ka oma keha: kuidas ja millistele treeningutele ta allub ja mida talub. Kui soovin suurendada lihasmassi võistlusvälisel ajal, teen 4-5 korda nädalas trenni. Selle juurde käib ka õige toitumine ehk kaloraaži tõstmine. Muidu lihas lihtsalt ei kasva ja trenni tegemine ei anna oodatud tulemusi.

Võistluseelsel perioodil teen trenni 5-6 korda nädalas. Lisaks jõusaali treeningutele on siis treeningkavas kardiotreeningud. Toitumises viin kaloraaži defitsiiti ehk söön vähem, kui kulutan. Nii hakkab kehas rasvaprotsent langema ja lihased tulevad rohkem esile. Selline periood kestab umbes kaks kuud enne võistlusi.

Mida soovitad algajale?

Julget pealehakkamist. Sellel alal võistlemine on väga hea motivaator keha muutmiseks just selliseks, nagu unistanud oled. See on väga naiselik ala, kus ei pea olema liiga lihaseline, nagu seda on bikiinifitness. Lisaks keha muutmisele saab sellest võistlusest lavajulgust.

Paljudel naistel on arusaam jõusaalitreeningutest halb. Arvatakse, et jõusaalis käimine kasvatab kohe suured lihased ning naine muutub suureks ja mehelikuks. Kunagi oli ka minul selline arusaam. Kuid kui hakkasin jõusaalis võistlusteks valmistuma, polnud nende lihaste kasvatamine üldse nii kerge, kui seda algselt arvasin. Tean naisterahvaid, kes alustavad jõusaalis treeningutega, aga kohe, kui lisakilod tulevad, jätavad treeningud pooleli.

Aga see pole meeletu lihas, mis kasvab, vaid keha lihtsalt läheb vedelikku täis ja sellest ka kaalutõus. Arvestama peab ka sellega, et kui mõnda aega on juba trenni tehtud ja kaal algsest pigem kõrgem kui madalam, siis ei tohi unustada, et lihaskude on tihedam kui rasvkude. Oluline on kehakoostis, mitte kaalunumber!

Kuidas end vaimselt tasakaalus hoiad?

On ütlus: terves kehas terve vaim. Olen 100 protsenti sellega nõus. Kui mu keha on nõrk, on ka minu vaim nõrk. Seetõttu pöörangi oma füüsilisele kehale keskmisest rohkem tähelepanu. Lisaks käin oma maakohas, kus saan ennast täiesti välja lülitada ja lihtsalt olla. Olen kindel, et ka niisama olemist on meil kõigil vaja. Minu puhul töötab see hästi ja just seetõttu soovitangi kõigil kasvõi paariks tunniks nädalas astuda välja rutiinist „orav rattas“ ja leida koht, kus lihtsalt olla ja lasta end uuel energial täis laadida.

Kes või mis rasketel hetkedel motiveerib?

Kui ikka väga raske on, aitavad kindlasti pere ja elukaaslane. Motivatsioon aga tuleb minust endast. Mitte keegi teine ei saa inimest motiveerida, kui tal endal pole sisemist motivatsiooni muutusteks. Väljastpoolt saab tulla vaid inspireerimine.

Hetkel täiendad end Tallinna Majanduskoolis sotsiaalmeediaturunduse alal. Tulevikuplaanid on seotud turundusega?

Jah, lisaks tervishoiu kõrgkoolis omandatud optometristi diplomile ja majanduskoolis omandatud ärikorralduse diplomile otsustasin minna õppima sotsiaalmeedia spetsialistiks. Sotsiaalmeedias turundamisest saab iga päevaga aina olulisem osa firmade turundusstrateegias ja usun, et ükskõik mis alal ma ka ei tegutse, on see mulle äärmiselt vajalik.

Kas minu tulevik on seotud ainult sotsiaalmeediaturundusega? Pigem mitte. Kuid kunagi ei tea, mida tulevik tuua võib, seega ei välista ma täna midagi.