Ingrid MargusFoto: Mardo Männimägi
Inimesed
24. mai 2019, 12:26

Ingrid Margus: kannan üsna palju Eesti disaini, toetades nõnda kodumaiseid tegijaid (10)

Disain on hetkel teleserjaalis “Lõks” üht peategelast kehastava näitlejanna Ingrid Marguse jaoks midagi, mis erineb tavapärasest made in china toodangust. Selles on rohkem hinge ja südant ning see muudab iga toote palju autentsemaks.

Kui palju kannad ja tarbid Eesti disaini?

Kannan üsna palju Eesti disaini, see on viis, kuidas innustada ja toetada kodumaiseid tegijaid. Neli kuud New Yorgis elades sain kinnitust, et meie disain on vägagi pilkupüüdev. Sealsed inimesed julgevad rohkem komplimente teha ja kui midagi kaunist nähakse, siis seda öeldakse. Kõige rohkem kannan Reval Denim Guildi. Kas nende mõnusaid teksaseid, villaseid tuunikaid või hoopis mõnda armast ja erilist kaabut.

10 ägedamat disainieset, mis sul kodus on?

1. Martini maalitud esimene portree minust, kui tutvusime. Ma usun, et igas kodus peaks olema üks maal, mis hoiab ja toetab seda kasvavat armastust. 

2. Taimaalt rännanud voodikate, mille vanaisa tõi kingituseks vist küll minu emale, aga nagu ikka nende asjadega on... nüüd on see jõudnud minu juurde

3. Eelmise suve Burningmani foto, mis oli pildistatud 1. septembril Nevada kõrbes. Peale 17 aastat kooliskäimist oli väga vabastav lõpuks 1. septembril olla kohas, kus koonduvad kunst, muusika ja maagia.

4. Estonia kõlar, mis pärineb Martini vanaisalt, kes mängis akordionit ja klaverit ja tegeles ka fotograafiaga, mis oligi tema igapäevatöö.

5. Arro taldrikute komplekt, mis on nii värvikirev, et muudab iga toidukorra palju nauditavamaks.

6. Ema juures asub minu lemmikteetass, mis on punast värvi pisikeste leekidega portselantassike. Olen suur teesõber ja tõeline tassifänn.

7. Minu kodus on ka mõned erilised kristallid, mis olen Indiast toonud. Need kristallid olid siin ammu enne meid ja ma usun, et neis on peidus väga palju.

8. Ümmargune korvtool – see on parim koht, kus hommikuti mediteerida, lõunal raamatut lugeda ja õhtul tassike teed juua ning päev kokku võtta.

9. Vana, aga armas malmist suur vann, kus saab lõõgastuda.

10. Milose Venus ja Michelangelo Taaveti kõrv – me oleme muud kehaosad ära kinkinud, ainult kõrv on järgi jäänud.

Sinu viimane disaini- või kunstielamus.

New Yorgis oli kaks silmiavavat näitust. Andy Warholi näituse tegi eriliseks, et kõik tema loominguaastad olid seal esindatud. Warhol on kuulus oma portreede poolest, aga seal leidus ka tema kujundatud illustratsioone, näiteks seeria kuldsetest kingadest. Samuti Warholi kaasaegse Jean-Michel Basquiat' näitus, need mastaapsed tööd olid üheskoos väga võimsad.

Mis on hea disain?

See, mis on harmooniline ja sinuga sarnaselt võngub.

Millise disaineseme leiutamise idee sa tahaksid salamisi enda omaks tunnistada?

Ei saa me ilma õunata – Apple.

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

Selle tohutu plastikuuputusega võiks küll midagi ette võtta. Juba saab plastikut sulatada ja sellest uusi asju teha, aga usun, et selles vallas saaks veel palju ära teha.