Richard AshcroftFoto: PA Wire/PA Images
Saund
24. mai 2019, 10:08

The Verve’i staar seljatas üüratus kohtulahingus Rolling Stonesi (1)

Richard Ashcroft on viimaks oma megahiti „Bitter Sweet Symphony“ (1997) täieõiguslik autor. The Verve'i rokkar oli laulu autoriõiguste pärast Rolling Stonesiga 22 aastat kohtulahingut pidanud.

Daily Maili teatel pole Ashcroft laulu ilmumisest saadik selle pealt pennigi autoritasu teeninud. Põhjuseks on palas kasutatud viienoodiline lõik Rolling Stonesi hiti „The Last Time“ orkestriversioonist, mille 1965. aastal oli salvestanud Andrew Oldhami orkester.

Mick Jagger ja Keith Richards nõustusid andma Ashcroftile loa viisijupi kasutamiseks, kuid nõudsid vastutasuks poolt autoritasudest.

Kuid rollingute mänedžer Allen Klein (kes suri 2009), väitis, et Ashcroft oli kasutanud Rolling Stonesi palast pikemat lõiku. Ta kuulutas kokkuleppe kehtetuks ning algatas plagiaadisüüdistuse.

Kohtudispuut kestis kuni tänavuse aasta aprillini. Ashcroft kuulutas nüüd Ivor Novello nimeliste lauluauhindade galal, kus ta pälvis elutööpreemia: „Suur tänu Keith Richardsile ja Mick Jaggerile, et nad tunnistasid mind ühe täieliku meistriteose loojaks. See  laul jääb igavesti kestma.“

Twitteris seletas muusik, et rollingute loometandem oli loobunud suuremeelselt oma autorsusest. Nii on „Bitter Sweet Symphony“ nüüd täielikult Ashcrofti pala ning edasised autoritasud laekuvad tema arvele.

Rokkar kinnitas Novello tseremoonia publikule, et asi polnud rahas, vaid autoriõiguses. „Nüüd võin ma vähemalt oma poja kõrval istuda ja öelda: „Jah, mina kirjutasin selle loo.“

Ashcroft toonitas, et kohtulahingu algatajaks oli Klein, mitte Rolling Stones. „Mul oli sellest kogu aeg natuke mõru maik suus. Iga kord, kui ma seda laulu kuulsin, tundsin mingit kripeldust.“