Kultuur
2. juuni 2019, 15:00

SUUR ÜLEVAADE: pane suveetendused kalendrisse kirja!

Suvine teatrimaastik tuleb sama kirev kui lapitekk. On nalja ja pisaraid, minevikumeenutusi ja muusikat. Meie soovitame lemmikud varakult välja valida ja piletid ära osta, sest … Hooletu jääb ilma!

LOOTUSKIIR PIMEDUSES

30. juunil esietendub Rehe küünis Vilja Nyholm-Palmi käe all lugu, kus korraga astub lavale Eesti näitlejannade raskekahurvägi: Ene Järvis, Kersti Kreismann, Mari Lill, Elle Kull, Ines Aru. Neile sekundeerib nooremast generatsioonist Sandra Ashilevi.

Vaataja viiakse pimedal ja tormisel varahommikul Gravesendi Hõbedase vanadekodu teise korruse puhketuppa, kus viis vanadaami päästemeeskonda ootavad. Alakorruse elanikud on juba evakueeritud, sest möllav torm on paisutanud akende all voolava jõe vee ohtlikult kõrgele. Oodates koos katastroofist pääsemist, avanevad tasapisi vanaprouade elatud elude keerdkäigud, õnnestumised ja ebaõnnestumised, hirmud ja veendumused.

Siis saabubki päästeingel – vabatahtlik abistaja Hope, kelle ülesanne on toimetada elanikud evakuatsioonibussi, mis kahjuks kunagi ei saabu. Nii jäävadki viis vanadaami ja noor naine vangi tormist ning veetõusust ohustatud hoonesse. Ootama oma saatust. Või kas ongi enam midagi oodata?

KOGU PERELE

PETTSON JA FINDUS TELKIMAS

Aeg: 20. juuli – 24. august

Koht: Tartu Teatri Kodu sisehoov

Lõbus lugu kass Finduse ja vanamees Pettsoni tegemistest talus, kus parajat elevust tekitavad ka seal elavad kanad ja kukk. Pettson on hakanud memuaare kirjutama ega leia väikese Finduse jaoks aega. Kuidas nurrmootor siis taadi tähelepanu püüab ja talle elutarkusi õpetab? Vaata ise järele. Peaosas Karol Kuntsel.

RASMUS, PONTUS JA LONTU

Aeg: 21.–31. juuli

Koht: Iloni Imedemaa hoov

Seda Astrid Lindgreni teksti kahest sõbrast ja ühest koerast on Eesti lavadel mängitud vähe, kuigi raamatu iga lehekülg väärib peale lugemise teatris esitamist. Ja mis on veel lindgrenlikum kui üks roheline hoov suvises Haapsalus. Peale Tallinna 32. keskkooli teatrisuuna õpilaste ja vilistlaste astuvad üles Andrus Eelmäe ja Merle Talvik.

KADRI

Aeg: 27. juuli; 1.–18. august

Koht: Staadioni 48, Tartu

Muusikaline suvelavastus tähistab paljusid põlvkondi vaimustanud Silvia Rannamaa noortejutustuse esmailmumise 60. aastapäeva ja kirjaniku 101. sünniaastapäeva. Teismeline Kadri otsib väljapääsu alaväärsusest, kiusamisest, kehvadest oludest ja igatseb kaotatud vanemate armastust-hoolitsust. Südamlik lugu tüdrukust, kes muutub hallist hiirekesest printsessiks. Kaasa teeb Marje Metsur.

NALJA JA NAERU

MIKS JEPPE JOOB?

Aeg: 9. juuni – 25. august

Koht: Kolgaküla rahvamaja

Baroksesse maailma loodud vaimukas lugu saab alguse siis, kui lihtne talumats Jeppe end purju joob ja ärgates mõisahärrana sülle kukkunud võimu hakkab teostama. Kuid kauaks pole sedagi lõbu, sest lool on mitmeid teravaid pöördeid pakkuda. Alkoholi ja võimumängude keskmesse sattunud Jeppe osas näeme Eduard Salmistut.

ÕNNELIK TUND

Aeg: 21.–28. juuni

Koht: Jäneda Pullitalliteater

Jaan Tätte uues näidendis lähevad ühel suveõhtul Rutt ja Sulev õhtust sööma Eestimaa kolkas asuvasse kõrtsi Ära Muretse. Täiesti juhuslikult tulevad samasse kohta õhtustama Kerli ja Priit. Kõrtsis askeldab kõrtsimees Simmu ja just tänasest sinna tööle asunud uus tüdruk Sulle. Neil kõigil on oma elu ja oma lood. Osades Andrus Vaarik, Liis Lass, Argo Aadli jt.

PIIP JA TUUT LÄHEVAD KOSJA

Aeg: 15.–25. juuli

Koht: Üle Eesti

Publikule räägitakse õitsile minekust ja ehal käimisest, armumisest ja abiellumisest. Koos võetakse ette korralik kosjasõit ja elustatakse ennemuistseid pulmakombeid. Kes saab tanu alla ja kes peab kosjahobu mängima, selgub kohapeal. Võib-olla pannakse ka kellelegi publiku hulgast silm peale ja päitsed pähe.

METSAS EI KUULE SU KARJUMIST KEEGI
Aeg: 16. juuli – 10. august

Koht: Laulasmaa spaa hoov

Ammused lapsepõlvesõbrannad Anita, Monika ja Ellen on nüüdseks juba üle kuuekümne. Nad kohtuvad igal aastal ja lähevad paariks päevaks metsa matkama sooviga uuesti läbi elada kauneid mälestusi ning meenutada ühiselt veedetud aega. Ilus unistus mõnusast ja lõdvestavast nädalavahetusest puruneb kiiresti ning muutub õudusunenäoks. Osades Helgi Sallo, Anne Veesaar, Katrin Karisma.

VIIMSEPÄÄVÄ LÄÜGE

Aeg: 19.–25. juuli

Koht: Lutsu küla Põlva vallas

Kuidas jääda rahvana alles inimtühjades maapiirkondades, kus rõhuvad tööpuudus, odav Läti alkohol ja lootusetusetunne; kus pole korralikku poodigi, rääkimata juuksurist või perearstist? Kuidas viia elu edasi sünnitusmajata, võib olla mõistetav, aga kuidas teha seda ilma kaaslaseta? Olavi Ruitlase kirjutatud ja Merle Jäägeri lavastatud hirmnaljakas võrokeelne tõsieluparoodia annab vastused.

MUUSIKAT JA SÕNA

EMAJÕE ÖÖBIKUD

Aeg: 7.– 20. juuni

Koht: Tartu Uus Teater

Kammerooper laulupeo sünnist. Seesama Tartu, aga 150 aastat tagasi. Perekond Jannsenite kodus küpseb uus kaelamurdev idee. Nagu eestikeelse päevalehe väljaandmisest poleks veel küll, korraldab sama seltskond ehk sisuliselt väike perefirma nüüd eestikeelset laulupidu. Kas tõesti ainult missioonist? Edasist teame me kõik …

PIDU TULI

Aeg: 11.–19. juuni

Koht: Tartu Raadi org

Kirjandusliku fantaasiaga täiendatud, kuid väga tõesele alusele loodud lugu räägib J. V. Jannsenist. Publiku ees rulluvad lahti papa Jannseni visad püüdlused 1869. aastal võimudelt luba saada, et Tartus rahvast ühendav esimene üldlaulupidu korraldada. Peaosades Saara Nüganen, Rasmus Kaljujärv ja Riho Kütsar.

Foto: kaupo kikkas

SUIDSUSANNASÜMFOONIA

Aeg: 2.–4. august

Koht: Mooste Folgikoda

Eesti filharmoonia kammerkoori muusikalavastus viib suitsusaunamaailma, kus elustuvad loomismüüdid ja kangelaslood olnud aegadest. Suurteos jutustab elukaarest, mis teeb läbi sünni, haigestumise ja surma, aga ka tervenemise ja uuestisünni. Lisaprogrammis saab tutvuda suitsusauna traditsioonide, kohaliku käsitöö ja toiduga.

AJALUGU JA MÕTISKLEMIST

KÜLMETAVA KUNSTNIKU PORTREE

Aeg: 29. mai, 14. ja 17. juuni

Koht: VAT teatri saal, Purtse Tulivee keskus, restoran Kaspervik Käsmus

Näidendi abil saab heita pilgu mitme tolleaegse Eesti kunstniku otsingutesse. Konrad Mägi tee ristub Aleksander Tassa, Nikolai Triigi ja mitme teisega. Esile kerkib Mägi rahutu tung edasi liikuda – ikka Pariisi suunas. Mis suurt kunstnikku tegelikult tagant ajendas? Osades Mattias Nurga, Reemus Tõniste jt.

LOOJANGUEKSPRESS

Aeg: 30. mai; 9.–29. juuni

Koht: Rakvere Raudteegeto

Lavastuses saavad kokku mustanahaline endine vang, sügavalt usklik mees (Tarmo Tagamets) ja elus pettunud filosoofiaprofessor (Toomas Suuman), kes on just üritanud enesetappu teha. Algab kahe vastandliku mehe mõtteline duell, kus püütakse põrmustada teineteise vaateid elule. Ehk et must ja valge on harva mustvalge.

Foto: Tiit Haljand

TAEVAS, MULD JA TULEVIK

Aeg: 4.–10. juuni

Koht: Otepää Linnamägi

Maailma riikidest vähem kui kümnendikul on lipp üle saja aasta vana. Veel haruldasem on see, et esimene lipp on meil alles. Lavastuses kulgeb paralleelselt mitu lugu, mis põhinevad Eesti lipu ajaloo hetkedel. Esietenduse päevaks on pidulikult 4. juuni ehk Eesti lipu 135. sünnipäev. Osades Veikko Täär, Merilin Kirbits, Ott Kartau jt.

IHU PARADIIS

Aeg: 5.–19. juuni

Koht: Pärnu Koidula muuseum

On aasta 1838. Juhuse tahtel kohtuvad askeetlikus supelasutuses Vändra kirikuõpetaja verinoor kutsar Johann Voldemar Jannsen ja Riia teatri skandaalne dirigent Richard Wagner. Kohtumine vallandab elumuutvate sündmuste ahela. Rinda pistetakse nii vananenud mõtteviiside, isepäiste naiste kui ka raevuka ilmaga. Peaosades Ott Raidmets ja Priit Loog.

ETTURID

Aeg: 20.–30. juuni; 21.–25. august

Koht: Kukenoosi küün

Metsavennadraama kolmest noorest mehest. See on kiirelt liikuv lugu ja jaguneb nagu malepartii kolmeks osaks: septembris 1944. aastal toimuv avang, 1944–1948 aset leidev keskmäng ja lõpplahendus mais 1949. Osades Karl Robert Saaremäe, Ilo-Ann Saarepera, Martin Mill, Ringo Ramul jt.

KIRVETÜÜ

Aeg: 27. juuni – 14. juuli

Koht: Tartu Kammivabriku sündmuskeskus

Etendus räägib setu keeles Eesti väikeküla elanike inimliku ja ausa loo läbi lopsaka ning kohati valusa huumori. Mis saab väikesest setu kogukonnast, kui pärast riigi taasiseseisvumist tuleb oma jätkusuutlikkuse eest seisma hakata ja lihtne töötegemine äkki musta äriga asendub? Kas elu saab veel hullemaks minna?

EESTIRAND. LOOTUSE KURSIL

Aeg: 12.–20. juuli; 5.– 8. august

Koht: Prangli sadamakuur, restoran Ruhe ja Viimsi rannarahva muuseum

Teise maailmasõja aegu oli sundmobiliseeritud Eesti meestel valida: kas surm Siberi tööpatareis või märg haud Hara lahe miiniväljal? Ometi pääsesid tuhanded mehed tänu rannarahva kangelaslikkusele Prangli saarele ... Mis sai aga pääsenutest ja Eesti kõige suuremast kalalaevast Eestirand»? Peaosades Egon Nuter ja Külli Reinumägi.

undefined Foto: Siim Vahur

PÕGENIK

Aeg: 13.–21. juuli

Koht: Villike teatritalu

Nägemuslik ja emotsionaalne tekst eestlusest ning eesti inimese väärtushinnangutest. Lugu vabaduseihast, inimväärikuse säilitamisest ja rahvusena püsimajäämisest. Võitlusest nii välise kui ka sisemise orjuse vastu. Oleme me saanud vabaks või kammitseb meid jätkuvalt mürgina verreimbunud orjahing? Laval Kristo Viiding.

EESTI JUMALAD

Aeg: 25. juuli – 18. august

Koht: A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel

Etenduse sõnum on lihtne: «Saame kokku. Võtame ennast kokku. Võtame Eesti kokku.» Ole sa Orult või Mäelt, Lasna-, Musta- või Tornimäelt, setu või saarlane, Kihnu patrioot või maailmakodanik, ammune tuttav või see, kellega pole veel kohtuda jõudnud – sa oled oodatud. Külalisena teeb kaasa Peeter Volkonski.

TOOMAS SUUMAN TOOMAS SUUMAN Foto: Kristjan Lepp

MIS SA TONT VAHID! ja JUTUVESTJA LAHKUMINE

Aeg: 8.–11. august

Koht: Roosiku koolihoone

Tähistamaks Võrumaa tuntud kirjaniku Juhan Jaigi 120. sünniaastapäeva, tuuakse tema erakordne looming (suve)teatrilavale. Vootele Ruusmaa ja Urmas Lennuki näidendites elustub kirjanik ühe peategelasena, kes kohtub oma tontidega ning mõtestab lahti elu, oma jutte, saladusi ja Võrumaad. Osades Liisa Aibel, Toomas Suuman jt.

HAAPSALU LEGEND

Aeg: 16.–18. august

Koht: Haapsalu piiskopilinnus

Esimesed Valge Daami teatriõhtud toimusid juulis 1937, kuid järjepanu on suvelavastusi mängitud alates 1979. aastast. Paul Kilgase «Haapsalu legendi» Gennadi Tanieli lauludega etendati augusti täiskuuöödel tosin suve. Suveteatritraditsiooni 40. sünnipäevaks taaselustub esimene – legendaarne, tuhandete lemmik.

KIRGE JA ROMANTIKAT

ARMUNUD ALKEEMIK

Aeg: 30. mai; 1.–13. juuni

Koht: Kellerteater

Ilmakuulsa alkeemiku Heinricus Cornelius Agrippa äärmiselt andetu, kuid innukas järgija maandub kehva kliimaga provintsilinna teatri keldrisse. Nagu ebaõnnestumistest oleks veel vähe, on noormees hullumeelselt armunud ülal asuva teatri primadonnasse. Ainus võimalus kaunitarile ligi pääseda on käiku panna alkeemia ja maagia. Peaosas Meelis Kubo.

JUUDIT

Aeg: 13. juuni – 3. juuli

Koht: Tallinna Püha Katariina kirik

Tammsaare piiblilegendist lähtuva näidendi teemad on väga tänapäevased: võimuiha, sõda, kirg, armastus, ebaõnnestumise hirm … Miks Juudit tapab Olovernese, keda ta kirglikult armastab? Muidugi räägib see ka naisest, tema psühholoogiast ja tunnetest, läbielamistest enne ja pärast Olovernese pea maharaiumist. Peaosas Riina Maidre.

RUTH

Aeg: 27.–30. juuni; 7. juuli

Koht: Ugala teater

Näidendi peategelane on noor naine Maria. Ta on sunnitud müüma vanatädilt päranduseks saadud maamaja, et umbejooksnud eluga edasi minna. Koos isaga sõidavad nad kinnisvarale müügieelset iluravi tegema, aga koos vana maja uksega avanevad ka ühe perekonna saladused läbi nelja põlvkonna. Etenduses teeb kaasa USA teatriskeene grand old lady Ruth Zaporah.

LIIGA PALJU ARMASTUST

Aeg: 25. juuli – 4. august

Koht: Kuressaare linnateater

Vastupidiselt pealkirjale pole aga Tšehhovit kunagi liiga palju. Lavastuses on koos kirjaniku lühinäidendid «Karu» ja «Abieluettepanek» ning novellide «Koomik» ja «Tuttav mees» põhjal kirjutatud dramatiseering «Armastan tuura». Lavastajad on lavakunstikooli 29. lennu kolmanda kursuse lavastaja õppesuuna üliõpilased.

Fotod:

Peeter Särg, Herkki Merila, Kaupo Kikkas, Helen Solovjev, Kalev Lilleorg, Rasmus Kull, Krõõt Tarkmeel, Heigo Teder, Siim Vahur, Gabriela Liivamägi, Krõõt Tarkmeel, Kristjan Lepp, Tiit Haljand, Eesti teatrid