Bonnie ja Clyde'i kuulidest läbistatud auto ümber sagis rahvamass, kes lootsid surnukehadelt suveniire koguda.Foto: Caters News/Scanpix
Maailm
23. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 23. mai: Texase politseinikud tapsid Bonnie ja Clyde'i (1)

23. mail 1934. aastal lasti maha kurikuulus armastajapaar Bonnie Parker ja Clyde Barrow. Lindpriid leidsid oma lõpu tulevahetuses korrakaitsjatega.

Bonnie ja Clyde olid suure depressiooni aegses Ameerikas kurjategijad, kes röövisid riigi edelaosas panku, kaupluseid ning tanklaid. Nad tutvusid 1930. aastal, ent koos algas nende kuritegelik periood alles kaks aastat hiljem. Nende jõuguga liitus ka teisi kurjategijaid, ent Bonnie ja Clyde jäid grupi selgrooks. Kuna tol perioodil hoidsid ameeriklased valitsuse vastu negatiivset hoiakut, üritas kriminaalne paar kujutada end pigem „Robin Hoodi sarnaste“ tegelastena, mitte massimõrvarite ning röövlitena. Üldsus nägi algselt Bonnies ja Clyde'is romantilist vabahingelist paarikest, kes reisib Ameerika maanteedel.

Paari hingele kogunes vähemalt 13 mõrva. Avalik pahameel lõi tagajalgadele ka Ameerika ametivõimud, kes üritasid Barrowi jõuku tabada. 1934. aasta kevadel määrati nii Bonnie kui Clyde'i surnukehade eest pearaha. Viimaks õnnestus Texase politseinikel, keda juhtis Frank Hamer, paarike tabada ja tappa.

Bonnie Parker ja Clyde Barrow 1933. aastal. Foto: Wikimedia Commons

Bonnie ja Clyde sõitsid 1934. aasta 23. mail Louisianas Sailesi lähedal autoga, kui nad maha lasti. Hamer oli paari jälitanud juba üle kolme kuu. Ta jälgis nende liikumisi, ning avastas, et jõuk liigub ringis mööda viit Kesk-Lääne osariiki. Clyde oli teadlik, et osariikide politseinikud ei tohi oma alluvusalast väljapoole põgenikke jälitada. Hamer aga ennustas ette, kuhu nad mai teisel poolel jõuavad. Eeldati, et nad külastavad ühe jõuguliikme – Henry Methvini – perekonda.

23. mail varjas Hameri grupp end Louisiana 154. maantee ääres põõsastes. Ennelõunat kuulsid varitsejad, et suurel kiirusel läheneb auto. Sõiduk oli peatunud ning Clyde oli Methvini isaga rääkima läinud, kes oli aga ametivõimude käsul sinna kohta määratud. Korrakaitsjad avasid kohe Bonnie ja Clyde'i suunas tule. Kokku lasti ligi 130 kuuli, millest ligi 50 tabas uurijate sõnul paarikest.

Jutt lindpriide surmast levis välgukiirusel. Peagi kogunes rahvamass sündmuspaika ning hakkas „suveniire“ koguma. Üks naine oli lõiganud Bonnie juuksesalgu, teine tüki tema kleidist. Mõni mees soovis lõigata isegi Clyde'i päästikusõrme ning kõrva. Lõpuks suutsid korrakaitsjad end kokku võtta ja rahva eemale ajada.