Foto pärineb Šotimaalt ja 1916. aastast, kui naised pidid kodus tegema Esimeses maailmasõjas võidelnud meeste tööd.Foto: akg-images/Scanpix
Müstika
23. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Riik viskas paljaste tissidega naised kaevandustest välja (1)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Naised ei tohi söekaevandustes töötada! Mitte seetõttu, et nad ei saaks ametiga hakkama sama hästi kui meeskolleegid, vaid just selle pärast, et nad olid käitumiselt meestele liiga sarnased.

Aasta oli 1842, kui Suurbritannia uurivas ajakirjanduses plahvatas uudispomm: maa-alustes söekaevandustes töötavad naised võitlesid sealse lõõskava kuumuse vastu erakordselt ebasündsal moel – heites särgid seljast. Meeste sarnast käitumist ei pannud keegi pahaks, aga et kumeramate kehadega naised julgesid paljaste tissidega tööd teha, oli mõistagi kohutavalt amoraalne. Lisaks kandsid naised kaevandustes veel pükse, mitte viisakate preilide kombel kleiti-seelikut.

Reaalselt oli tõendeid vaid kuue kärulükkaja ametit pidanud naise topless-töötamisest, kuid meeskaevurid vandusid, et tegu on laialdase praktikaga. Tulemus oli ette aimata: naistel keelustati maa all töötamine. Näitsikutel ei jäänud muud üle, kui leida kaevandusmaailmas uued ametikohad – seekord siis avatud maapinnal ja karjäärides, kus nende olemine poleks kedagi tohtinud häirida.

Muidugi häiris!

1865. aastal saatsid kahe Põhja-Inglismaa maakonna meeskaevurid parlamendile kaebekirja, kus kurtsid, et naiste üldse kaevanduste lähedal viibimine „on naissoole alandav, viib võika moraalituseni ja on must märk kuningriigi inimlikkusel ja tsivilisatsioonil.“ Kaks aastat kestnud uuringute tulemusel midagi ebasündsat ei tuvastatud ja parlament otsustas teemasse mitte sekkuda.

Allikas: Daily Mail.