Agatha Christie "Tuhkur hobune".Foto: Kalev Lilleorg/Ajakirjade kirjastus
Müstika
22. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Agatha Christie raamat päästis väikelapse (aga on lõpetanud ilmselt rohkem elusid)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Talliumsulfaat on saatanlik mürk – see on värvitu ja maitsetu, lahustub vees ning näitab oma esimesi sümptomeid alles kuni nädal pärast manustamist. Agatha Christie kirjeldas 1961. aastal raamatus „Tuhkur hobune“ selle mõju: letargia, tuimus, minestamishood, segane jutt.

Christie 77 krimiromaanist leiab keegi otsa neist 66. Mürgiga tapab kirjanik enam kui 30 inimest ja seda alati väga korrektselt. Christie töötas nimelt esimese maailmasõja ajal haiglas ning läbis apteekriabi kursused.

Naisele on pandud süüks, et just tema raamatute kaudu on roimarid saanud mürgi kasutuseks inspiratsiooni. Näiteks tuuakse enamasti just talliumsulfaat, mille kirjanik avalikkuse teadlikusse tõi.

Kas ja kui palju elusid on Christie raamatute abil võetud, pole mõistagi täpselt teada. Küll aga on ajakirjanduses räägitud, kuidas nende abil on elu päästetud. 1977. aasta jaanipäeval kirjutas New York Times, kuidas 19kuine väikelaps toodi Londonis haiglasse ja arstid ei saanud aru, mis tal viga on. Õde Marsha Maitland luges aga parajasti raamatut „Tuhkur hobune“ ja tundis ära talliumimürgituse sümptomid. Laps tervenes.

Allikas: New York Times.