Karmel Killandi. Foto: Robin Roots
Inimesed
21. mai 2019, 17:50

Karmel Killandi: „Jüri ütles alati, et pisiasju märgates oled sa parem inimene.“ (1)

„Minu kõige ilusam mälestus Jürist on üks tema aastakümnete tagune õpetus. Me sattusime rääkima oma peredest ja siis ta ütles: „Pea meeles ühte asja – inimest, kellega sa oled pere loonud ja lapsed saanud, tuleb hoida elu lõpuni. Temaga on kõige kindlam koos vanaks saada, sest tema tunneb sind kõige paremini!“ Ma tean, et see mõte pärines Jüri isalt Gunnar Aarmalt,“ meenutab Karmel Killandi, kes vedas koos Jüri Aarmaga 1990ndate keskel telesaadet „Kultuurimagasin“.

„Jüri tohutult lai silmaring pani ka tema kõrval olevad inimesed ümbrust teise pilguga vaatama.

Ta ütles alati, et pisiasju märgates oled sa parem inimene. Tore oli jälgida, kuidas ta stuudiosse intervjuud tegema tulles või kuskil esinedes märkas kas kellegi prossi või kaasa võetud vahvat raamatut – ja see tekitas alati palju elevust. Mulle, noorele saatejuhile, õpetas ta, kuidas olla hästi tähelepanelik, sest siis tuled sa igast olukorrast välja,“ mäletab Killandi.

Ekraanilt tuttavat tandemit kutsuti sageli ka õhtujuhtideks.

„Meil oli suur vanusevahe – mina olin siis 20, mõned aastat peale, Jüri oli juba soliidses meheeas –, aga meil oli koos hea esineda, sest Jüri haaras karismaatilise näitlejana publiku hästi kaasa, ja mina sain siis ka seal kõrval natuke aega tähtis olla,“ räägib Killandi. „Temaga oli kogu aeg kindel töötada, sest ta oli laia silmaringiga ja märkas alati inimest enda kõrval, ta ei jätnud mind kunagi hätta.“