Kärt AnveltFoto: Erki Pärnaku
Tele
21. mai 2019, 13:08

Kanal 2 saade „Radar“ lõpetab tegevuse! Kärt Anvelt: nagu meie aru saame, eelistati uurivale ajakirjandusele raha (44)

„Ma ei kahetse sekunditki, et vahetasin kirjutava ajakirjaniku töö – hetkel võib siis öelda, et ajutiselt selleks aastaks – teleajakirjaniku töö vastu, sest olen saanud metsikult palju positiivseid ja olulisi kogemusi,” kommenteerib „Radari” lõpetamist peatoimetaja Kärt Anvelt.

„Saime sellest teada täna hommikul, et „Radar” kinni pannakse. Süvakommentaare ei oska meie jagada,” tõdeb Anvelt. „Nagu meie aru saame, eelistati uurivale ajakirjandusele raha – uuriv ajakirjandus on teatavasti kallis.”

Saate peatoimetaja kinnitab, et uudis tuli neile täieliku üllatusena. „Väga suure üllatusena just seetõttu, et mitte kellelgi juhtkonnast pole olnud mitte ühtegi negatiivset emotsiooni ega kriitikanoolt „Radari” suhtes. „Radar” on sel hooajal saavutanud ajakirjandusliku auhinna Eeva Esse võidu näol EFTA-l, saade on olnud ka ajakirjandusauhindade nominent, Jekaterina Minkova oli noore ajakirjaniku nominent. Koostöös Postimehega võitsime multimeediaprojekti. Töö on olnud super. Seetõttu on juhtkonna otsus seda üllatavam, aga selline see oli,” ütleb Anvelt.

„Jään seda aega väga hea sõnaga meenutama. Siin oli koos dream team (unistuste tiim – T.J.). See on kihvt seltskond. Oleme teinud kihvte saateid ja suutnud protsesse mõjutada ning mis on ajakirjaniku jaoks tähtsaim – loomulikult see, kui suudad protsessi mõjutada,” lausub ta ja lisab, et nende tiim hätta ei jää.

Anvelt ei oska öelda, kas „Radari” lõpetamisel võis rolli mängida „Kuuuurija” tulemine Kanal 2 ekraanile. „Kuid kui vaatame väljasaadetud pressiteadet, et minnakse meelelahutuslikku teed pidi, siis võib-olla tõesti. „Radar” ju ilmselgelt meelelahutussaade ei olnud.”

Kanal 2 soovib panustada meelelahutusse

Postimees Grupi telekanalite peaprodutsendi Kaspar Kaljase sõnul sündis otsus „Radariga“ lõpetada raske südamega, kuna saatemeeskond on ääretult professionaalne ja telemagasini põnevad teemakäsitlused pakkusid alati laia vastukaja. „Kuna Kanal 2 on positsioneerinud end selgelt meelelahutusliku kommertskanalina, siis soovime sügisel alustavas uues programmis senisest veelgi rohkem panustada just meelelahutusse,“ selgitas Kaljas.

Ta lisas, et Postimees Grupp soovib kindlasti pakkuda „Radari“ väärt meeskonnale võimalust jätkata tööd meediagrupi teistes üksustes. Postimees Grupi juhatuse liikme Nele Laeva sõnul rikastas „Radar“ oluliselt Eesti telemaastikku, aidates tuua avalikkuse ette rohkelt varjus olnud kitsaskohti ning andis suure panuse Kanal 2 tõusule kommertskanalite etteotsa. „Tänan „Radari“ tegijaid väärt panuse eest,“ lisas Laev.

2014. aasta sügisel esmakordselt eetrisse läinud „Radari“ viimane saade jõuab Kanal 2 vaatajate ette 18. juunil.

2018. aasta juunis teatas toonane peatoimetaja Marii Karell, et lõpetab töötamise Eesti Meedias ja „Radaris“. Karell ise põhjuse tagamaid avalikustama ei tõtanud. „Mina lahkun poolte kokkuleppel,“ kommenteeris ta Õhtulehele. Küsimusele, kas ta oskaks aimata selle otsuse tagamaid, vastas Karell, et oskab muidugi. „Aga ma ei taha sellest rääkida,“ ütles naine Kroonikale.

Postimehe uudismeedia juht Merili Nikkolo kommenteeris toona juhtunut järgmiselt: „Praegusel juhul meie mõtted tuleviku arengute osas erinesid niivõrd palju, et leidsime, et momendil on mõistlik, kui meie teed lähevad lahku.“ Karelliga koos lahkus ka saate tegevprodutsent Siim Männik, kes on ühtlasi Karelli abikaasa. Samuti lahkusid Hannes Sarv ja Deisi Helemäe-Sarv.

Hiljem rääkis Karell Õhtulehele, et tema lahkumine „Radarist“ tuli talle endalegi suure üllatusena, kuid ta ei soovinud seda teemat pikemalt lahata. „Minu jaoks oli [lahkumine „Radarist“] väga suur üllatus, see käis liiga kiiresti ja... Ma arvan, et see oli ebaõiglane, aga ma ei saa Eesti Meediale ka etteheiteid teha, sest sain tõesti neli aastat teha väga vägevat telesaadet.“ Karell tunnistas, et alguses oli ta saatega lõpparve tegemise järel üsna närviline. „Tegime „Radarit“ ju hingega. Aga no mis teha, tuli vaadata uue võimaluse järele, sest ilmselgelt ei saanud ma koju jääda valget laeva ootama.“

Juuli alguses sai teatavaks, et „Radari“ uueks peatoimetajaks saab Kärt Anvelt. „Selline pakkumine tuli ning peale tõsist mõtlemist otsustasin selle vastu võtta,“ kinnitas Anvelt toona Õhtulehele.