Heeringas. Surnud.Foto: Tiina Kõrtsini
Müstika
21. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Heeringa puuks kestab 0,6–7,6 sekundit (2)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Maailmas on rohkem kui 200 liiki heeringalisi ja paljud neist käivad merepinnalt õhku ammutamas, mida nad siis oma ujupõies hoiavad.

Kas selle õhu väljutamist saab nimetada puuksutamiseks, on juba omaette küsimus. Ühest küljest mitte, sest väljutatav gaas ei pärine seedetraktist nagu inimestel ja teistel imetajatel. Samas väljuvad gaasid kala ahtripiirkonnast ja see teeb häält, nii et justkui nagu oleks tegu eheda kõhutuulega.

Igatahes on heeringa gaasiväljutuse kohta tähendatud, et see kestab 0,6–7,6 sekundit ja sellega kaasneb heli sagedusel 1,7–22 kilohertsi. Heeringatel on võrreldes teiste kaladega fenomenaalne kuulmine ja väidetavalt suhtlevad nad teineteisega läbi puuksutuste – nii leiavad korraks ära eksinud kalad näiteks tee tagasi parve juurde.

Tegu on väga turvalise lahendusega parves püsida, sest heeringapuuksude sagedus on nii kõrge, et enamik röövkalasid seda ei kuule. Küll aga imetajad ehk vaalade või delfiinide eest nad kaitstud pole!

Allikas: Nick Caruso ja Dani Rabaiotti „Does It Fart?: The Definitive Field Guide to Animal Flatulence“.