Erik Orgu BrüsselisFoto: Erakogu
Inimesed
21. mai 2019, 10:23

Erik Orgu: europarlamendi sööklas pugitakse kõhud punni, mõistliku toidukoguse reeglit kahjuks ei järgita (22)

Toitumisnõustaja ja ettevõtja Erik Orgu kandideerib üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti. Ta lubab muuta Eesti rahva palju tervemaks ja õnnelikumaks ning pakkuda tugevat alternatiivi tänastele poliitikutele, keda ta nimetab tegevusetuse tõttu topisteks.

Eriti murelikuks teeb Erikut tõik, et pidurdamatus kasvutrendis on ülekaaluliste laste ja täiskasvanute arv, samas kui Eesti poliitikud vaatavad seda tegevusetult pealt. Toitumisspetsialist rõhutab, et erinevalt teistest poliitikutest motiveerib teda positiivne muutus, mitte omakasu. 

Erik, sa tahad minna Euroopasse, aga mis saab sinu senistest tegevustest ja kümnetest tuhandetest toitumiskava kasutajatest, kes siia Eestisse sind taga igatsema jäävad?

Minu rolliga Eestis ei juhtu midagi, sest oma rahva aitamine on mulle südameasi ja seda katki jätta pole võimalik. Jätkan retseptide koostamisega, harivate videote tegemisega ja toitumiskava arendamisega, aga otseloomulikult suurendan oma tänast suurepärast meeskonda. Ühesõnaga, muretsemiseks pole põhjust! 

Miks peaksid eestlased saatma Euroopa Parlamenti esindama toitumisnõustaja, kas see pole pisut kummaline?

Kui külastasin hiljuti Euroopa Parlamendi kõrget ametnikku Brüsselis, siis selgus, et neil pole hetkel minu valdkonna kompetentsi, aga nad vajavad seda. Kohtumise lõpuks sain kutse juunis toimuvale kongressile, kus hakatakse arutama Euroopa Liidus levivat probleemi - laste ja noorte rasvumine. Paar ettepanekut, mis ma kohtumisel tegin, pälvisid ametniku heakskiidu ja sel põhjusel ka kutse sain. Euroopa Parlamenti kandideerib sel korral 66 kandidaati, aga ainult üks neist on piisavalt kogenud ja motiveeritud, et hoolitseda laste ja täiskasvanute tervise eest - see olen mina!

Aga mida tead sa meie riigi kaitsmisest ja majanduse kasvatamisest?

Ma toetan Eesti välispoliitika eesmärke, näiteks ettevõtjana olen ilmselgelt toimiva ELi siseturu pooldaja - bürokraatiat peab hoidma võimalikult minimaalsena ja teistele turgudele laienemine peab olema võimalikult lihtne. Nagu ütles Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann eelmise nädala intervjuus Postimehele: “Kasvav eksport on taganud Eesti jõukuse kiire kasvu”. Nii et kui ELi siseturg ei toimi, ei arene ka Eesti majandus.

Ja mis puudutab kaitsmist, siis otseloomulikult Eesti riik on ja peab jääma vabaks, millele aitab kaasa tugev ja tegutsemisvõimeline NATO ja tugev liitlassuhe USA-ga, aga ka ELi välispiiride kaitse ja haldamine.

Kas see on sinu mingisugune PR-kampaania või sa päriselt ka lähed europarlamenti, kui sind valitakse?

Muidugi lähen, sellisest aust ja usaldusest pole võimalik loobuda ning tean, et seal saan teha ära selle, mida minult kõige rohkem soovitakse - õppeasutuste toit tervislikuks ja toitumisnõustamine riigi poolt pakutavaks teenuseks!

Miks peaksin ma uskuma, et sa ei lähe sinna ainult raha pärast?

Sest iga kuu hakkan andma 1000 eurot oma palgast neile, kes seda väga vajavad. Ma ei tee otsust üksi, vaid oma kodulehel www.orgueuroopasse.eu viin hetkel läbi küsitlust, millele on vastanud 355 inimest, kellest pooled soovitavad mul annetada vähiravifondile Kingitud Elu ja veerand vastanutest näeb, et raha võiks minna Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondile. Kindlasti on nendel organisatsioonidel abi 60 000 eurost, mille neile 5 aasta jooksul annetan, kui saan Euroopa Parlamenti.

Käisid äsja Brüsselis Euroopa Parlamendi majas, ise pole veel parlamendiliigegi, miks sa sinna läksid?

Ma läksin sinna, sest tahtsin teada, kuidas seal asjad toimivad ja mida on hetkel plaanis ette võtta rasvumise epideemia vastu võitlemiseks. Sain teada, kuidas asjad käivad, aga kahjuks on nii, et noorte ja täiskasvanute tervis pole prioriteetide nimekirjas, kuna saadikute seas pole kedagi, kes selle prioriteediks teeks ja hoolitseks, et saab vajalikud toimingud tehtud. Kahjuks pole tänaseni Euroopa Parlament midagi teinud seoses rasvumise peatamisega, aga kui ma sellele tähelepanu juhin, siis võetakse see kindasti päevakorda.

Mida siis Euroopa Parlamendi sööklas pakuti?

Euroopa Parlamendi sööklas pakuti head ja paremat, minu mõistes tähendab see tervislikku toitu maitsval kujul. Seal saab keha toita ja kõhu täita nii vegan kui ka liharoogasid armastav inimene. Muidugi oli ka koogilett ja limonaadid, kuid süües ma inimeste kandikul neid eriti ei näinud. Aga kahjuks olid sööjate kandikud üldjuhul lookas ja kõhud punnis, mõistliku toidukoguse reeglit peaaegu keegi ei järginud. Tervusliku toitumise juures on tähtsad ka õiged kogused, sest ülekaal on esimene samm tervise languse suunas.

Kui sa vaatasid sealset toitu ja Euroopa Parlamendis töötavaid poliitikuid ning ametnikke, kes meie elu üle otsustavad, siis kui terved nad ise välja nägid?

Hetkel saadikuid üldse hoones polnud, aga ametnikud olid ning pooltel oli kõhuke ees ja teine pool neist oli vormis.

Parlamendis aetakse tähtsaid asju, kas sa kohtusid ka kellegi tähtsaga? Kui jah, mida rääkisite ja said juba ka mingid kokkulepped tehtud?

Kohtusin kõrge ametnikuga Maria Giulia Medicoga, kes tegeleb Euroopa Liidus koolidele pakutavate koolipuuvilja, -köögivilja ja -piimatoetusega, mida meil Eestis vahendab PRIA.

Rääkisime ülalnimetatud toetusest, mida Eesti saab igal aastal ligikaudu 1,1 miljonit eurot ja kuidas seda raha kasutatakse ning kuidas võiks veel seda raha kasutada. Sain temalt kutse juunis toimuvale kongressile, mis hakkab arutama ELi inimeste rasvumise probleemi ja seal saab juba järgmised sammud võtta.

Kuidas ma võin olla kindel, et sa valituks osutudes ära ei kao nagu tavaliselt poliitikutega juhtub?

Esiteks, ma pole ja minust ei saa tavapärane poliitik, olen ja jään ikka toitumisnõustajaks. Kui ma enam nii tihti laval pole, siis tähendab see seda, et teen lava taga suuri asju ning iga kuu võtan oma tegemised kokku informatiivses videos, et oleks koguaeg teada, millega tegelen ja kuidas läheb, sest minu valijatel on õigus teada, millega nende valitu tegeleb. See info tuleb minu sotsiaalmeediasse ja inimeste e-postidele, kes on mulle oma e-posti andnud www.orgueuroopasse.eu lehel.

Kui palju sul valimistel on hääli vaja, et valituks osutuda?

Kuna kandideerin üksikkandidaadina, on mul vaja saada oluliselt rohkem hääli kui erakondade kandidaadid, sest neil on ka erakonna toetus, aga see tähendab ka seda, et kui erakonna nimekirjas on 9 kandidaati, siis 8 kandidaadi poolt hääletanud inimeste hääled lähevad n-ö raisku, nende lemmik parlamenti ei pääse - Eestil on ju vaid 7 kohta ja üldjuhul saavad erakonnad 1 koha. Minu poolt hääletajad võivad aga olla kindlad, et kui nad hääletavad minu poolt, siis läheb hääl ka mulle ning mina lähen Euroopa Parlamenti neid esindama.

Arvestades neid tulemusi, millega on varem üksikkandidaat Eestist Euroopa Parlamenti valitud, siis on mul vaja saada vähemalt 40 000 häält ning ma olen teinud ja teen edaspidigi palju tööd, et inimestele oma seisukohti tutvustada ning selgitada, et kui nad valivad minu, on neil väga kõrgel tasandil olemas esindaja, kes võitleb nende endi ja nende laste parema tervise nimel.

Erik Orgu Brüsselis Foto: Erakogu

Mis juhtub siis, kui sa ei saa Euroopa Parlamenti?

Tegelen edasi sellega, mida olen viimased 15 aastat teinud ja lähen juunis Euroopa Parlamendis toimuvale rasvumise kongressile. Tõsi on aga see, et sel juhul ei saa ma võidelda jõuliselt Eesti rahva kergema ja tervema tuleviku nimel. Kui eelneval 20 aastal on rasvunud laste arv kolmekordistunud, siis arvestades senist asjade käiku, suureneb see veel. Sama on ka täiskasvanutega - kasv on suur, riik kaotab sadu miljoneid eurosid aastas, Euroopa Liit miljardeid, aga keegi midagi ette ei võta.

Edu, Erikule Euroopa Parlamenti kandideerimisel!

Erik Orgu Brüsselis Foto: Erakogu