OLE NUTIKAS: kuidas toit külmikus kauem säiliks?
Ülemine riiul
Külmiku ülemised riiulid on küll võrreldes muu osaga märkimisväärselt soojemad, kuid samas on sealne temperatuur kõige püsivam. Seetõttu tasuks sinna paigutada jooke, juustu, suitsuliha ja -kala, hummust ja teisi valmistoite ning kooke. Kuid mitte toorest liha ja kala – need kipuvad kõrgel kiiremini riknema.
Keskmine riiul
Keskmine riiul sobib hästi juba avatud pakendites toiduainete või säilituskarpidesse pakendatud toitude säilitamiseks. See riiul on ideaalne koht näiteks igapäevasele võileivamaterjalile.
Alumine riiul
Külmiku kõige külmem koht jääb alumise riiuli tagaossa, sestap tasuks sinna mahutada kiiremini riknevad toiduained nagu värske liha, kala ja piim.
Vältimaks võimalust, et soovimatud bakterid kanduvad lihalt teistele toiduainetele, pane värske liha alati samasse kohta. Turvalisem on, kui hoiad liha originaalpakendis ning ei unusta ka riiulit puhastada.
Sahtlid
Külmikus asuvate sahtlite mõte on hoida niiskust, mis aitab puu- ja köögiviljadel kauem värske püsida. Seejuures ära kuhja erinevaid puu- ja köögivilju ühte sahtlisse. Nimelt eritavad nii õunad, virsikud, ploomid kui ka pirnid etüleeni, mis aitab neil küpseda. Samas kipuvad üleküpsema ka kõrvalolevad köögiviljad. Näiteks tomateid ei tohiks aga üldse külmikusse panna, sest seal kaotavad nad kiiresti oma suvise aroomi. Ka sibul, küüslauk, kartul ja kõrvits eelistavad külmiku asemel jahedat, madala niiskussisaldusega ja pimedamat hoiukohta.
Uks
Ukse küljes olevad sahtlid on külmiku kõige soojem koht, sest iga kord ust avades pääseb toasoojus esimesena just seal olevate asjadeni. Seetõttu ära pane sinna kiiresti riknevaid toiduaineid, näiteks piima. Küll sobivad sinna näiteks ketšup, moosipurgid, mahlapakid, sinep ja või.
Sügavkülm
Kuigi tundub, et sügavkülmas püsivad toiduained värskena aastaid, säilivad nad tegelikult vaid kindla aja. Näiteks värske kala ja hakkliha tuleks kolme kuu jooksul kindlasti ära kasutada. Lamba- ja veiseliha säilivad pool aastat. Kuna marjade toiteväärtus seistes väheneb, tuleks maasikad-vaarikad jms enne järgmise hooaja algust kindlasti ära kasutada.
Nipp! Toit säilib paremini siis, kui sügavkülmik pole pilgeni täis laotud, vaid õhk pääseb karpide-kottide vahel vabalt ringlema.
Kommentaarid (0)