TÄIELIK ANARHIA: Piim asub kõige soojemas kohas ehk ukse sees olevas riiulis ja kõrvits, kelle koht pole üldse külmikus, laiutab võileivamaterjali asemel keskmisel riiulil.Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
21. mai 2019, 08:42

OLE NUTIKAS: kuidas toit külmikus kauem säiliks?

Selle asemel, et poest tulles oma kott kiiresti külmikusse tühjendada, mõtle, kuhu sa midagi paned, sest temperatuur kapi eri osades võib märgatavalt erineda. „Nii piimatoodetel, lihal, köögiviljadel kui ka kastmetel on erinevad nõudmised temperatuuri ja õhuniiskuse osas, sestap on oluline teada, millisel riiulil mida säilitada,“ kinnitab  LG Electronics tehnikaekspert Vjaceslavs Sergejevs.       

Ülemine riiul

Külmiku ülemised riiulid on küll võrreldes muu osaga märkimisväärselt soojemad, kuid samas on sealne temperatuur kõige püsivam. Seetõttu tasuks sinna paigutada jooke, juustu, suitsuliha ja -kala, hummust ja teisi valmistoite ning kooke. Kuid mitte toorest liha ja kala – need kipuvad kõrgel kiiremini riknema.  

Keskmine riiul

Keskmine riiul sobib hästi juba avatud pakendites toiduainete või säilituskarpidesse pakendatud toitude säilitamiseks. See riiul on ideaalne koht näiteks igapäevasele võileivamaterjalile.  

Alumine riiul

Külmiku kõige külmem koht jääb alumise riiuli tagaossa, sestap tasuks sinna mahutada kiiremini riknevad toiduained nagu värske liha, kala ja piim.

Vältimaks võimalust, et soovimatud bakterid kanduvad lihalt teistele toiduainetele, pane värske liha alati samasse kohta. Turvalisem on, kui hoiad liha originaalpakendis ning ei unusta ka riiulit puhastada.  

Sahtlid

Külmikus asuvate sahtlite mõte on hoida niiskust, mis aitab puu- ja köögiviljadel kauem värske püsida. Seejuures ära kuhja erinevaid puu- ja köögivilju ühte sahtlisse. Nimelt eritavad nii õunad, virsikud, ploomid kui ka pirnid etüleeni, mis aitab neil küpseda. Samas kipuvad üleküpsema ka kõrvalolevad köögiviljad. Näiteks tomateid ei tohiks aga üldse külmikusse panna, sest seal kaotavad nad kiiresti oma suvise aroomi. Ka sibul, küüslauk, kartul ja kõrvits eelistavad külmiku asemel jahedat, madala niiskussisaldusega ja pimedamat hoiukohta.  

Uks

Ukse küljes olevad sahtlid on külmiku kõige soojem koht, sest iga kord ust avades pääseb toasoojus esimesena just seal olevate asjadeni. Seetõttu ära pane sinna kiiresti riknevaid toiduaineid, näiteks piima. Küll sobivad sinna näiteks ketšup, moosipurgid, mahlapakid, sinep ja või. 

Sügavkülm

Kuigi tundub, et sügavkülmas püsivad toiduained värskena aastaid, säilivad nad tegelikult vaid kindla aja. Näiteks värske kala ja hakkliha tuleks kolme kuu jooksul kindlasti ära kasutada. Lamba- ja veiseliha säilivad pool aastat. Kuna marjade toiteväärtus seistes väheneb, tuleks maasikad-vaarikad jms enne järgmise hooaja algust kindlasti ära kasutada. 

Nipp! Toit säilib paremini siis, kui sügavkülmik pole pilgeni täis laotud, vaid õhk pääseb karpide-kottide vahel vabalt ringlema.