Edward von Lõnguse "Kannahabe ja nõiakütt"Foto: HEIKO KRUUSI
Inimesed
20. mai 2019, 20:12

Edward Von Lõngus ostis Hiina e-poest oma maali koopia, signeeris selle ja müüs maha kallimalt kui originaali (5)

"Ühtepidi on see olnud võltsing. See on olnud autoriga kokku leppimata ja autoriõigusteta autori teose kasutamine ja sellest koopia tegemine, mis on äärmiselt ebaseaduslik. Nüüd, kui autor on sellele vastanud, on ta selle mõneti heaks kiitnud, sinna kenasti alla kirjutanud," räägib "Ringvaates" Haus galerii juht Piia Ausman Edward Von Lõnguse maalist "Kannahabe ja nõiakütt", mida saab soetada Hiina e-kaubamajast.

Galeriijuht tõdes, et ühtpidi võiks kunstnik tõesti rõõmu tunda, et suurkontsern on tema tööd võltsinud. "Teistpidi võiks ta ka pöörduda autorikaitsesse ja natuke vaadata, mismoodi rahvusvaheline autorikaitseõigus sellesse suhtub. Aga just konkreetse kunstniku puhul on tore olnud, et ta ise sealt oma koopia tellis, selle signeeris ja tegi sellest omamoodi sündmuse, omamoodi kunstiteose ja ka nimetas selle selliselt."

Võltsing müüdi oksjonil maha 2550 euro eest, samas kui originaali eest tuli välja käia 920 eurot. Mõlema teose omanikuks on sama inimene.

"Kuna tänase päeva kunst on paljuski manifestide ja statement'ide-rohke, siis see, kuidas kunstnikud oma loomingut ja kõiki neid kurioossume, mis nende loominguga kaasas käivad, ära kasutavad ja selle sotsiaalseks sõnumiks pööravad, on väga tore," sõnab Ausman.