Foto: AP/Scanpix
Tele
20. mai 2019, 16:27

TOP 10 | Kõige meeldejäävamad „Troonide mängu“ surmastseenid seriaali pikas ajaloos (4)

Aastal 2011 alguse saanud eepiline teleseriaal „Troonide mäng“ on lõpuks ometi läbi saanud. Sarja suurimateks tõmbenumbriteks on olnud kütkestav lugu (v.a. viimase hooaja stsenaarium), paljas ihu ning võikad ja ootamatud surmad. Millised eluküünla kustumised jäid meile aga enim meelde?

Võttes arvesse, kuivõrd tulise kiirusega sarja loojad viimases hooajas leiduvatest sündmustest üle lendasid, jäid ka surmad üpriski kesiseks. Ei antud kellelegi aega särada ning manalateed minemine polnud suursündmus, vaid uitmõte. Mainida võib vaid Jamie ja Cersei Lannisteri surma ning sedagi vaid seetõttu, et see oli oodatust kesisem – paarike jäi lihtsalt rusude alla.

10. Jon Snow

Jon Snow esmane elust lahkumine platseerub kümnendal kohal eelkõige põhjusel, et see polnud tema jaoks saatuslik. Night's Watchi liikmed surasid talle noad ja mõõgad selga, et punane nõid Melisandre puhus mehele eluvaimu taas sisse. 


9. Ned Stark

Joni isa (tegelik onu) Ned Starki surm oli see, mis pani kivi veerema. Peale seda, kui mees oma pea kaotas, muutus terve Westeros sõjatandriks. Õnneks polnud Ned seal, et näha, kuidas paljud tema pereliikmed samuti oma eluga hüvasti peavad jätma. Kaadriväliselt oli muidugi irooniline, et surma sai mees, kelle jaoks on vikatimees hea sõber – Sean Bean on igavest und maitsta saanud pea kolmandikus enda rollisooritustes.


8. Tommen Baratheon

Olgugi, et Tommen ajutiselt Raudtrooni soojas hoidis, oli tema näol alati tegemist poisiklutiga, kel kõrvatagused alles märjad. Eks seetõttu ei suutnud nooruk toime tulla ootamatu armuvaluga, kui tema abikaasa Margaery Tyrell õhku lendas. Nii heitiski Tommen end kõrge torni aknast sirge seljaga aknast alla.


7. Lysa Arryn

„Troonide mängu“ tegelaste omavahelised suhted on alati olnud keerulised. Kõik manipuleerivad kõigiga ja alati on kuskil keegi, kes ihub kellegi teise peale hammast. Kui salakaval Little Finger semmis Sansa tädiga ja natuke ka Sansa endaga, sai esimene viimase peale pahaseks ja tahtis talle haiget teha. Seepeale lükkas Little Finger Lysa august alla. Auk ise oli muidugi suure kraatri kohal, seega põhja jõudmine ei lõppenud naise jaoks just hästi.


6. Catelyn Stark

Punane pulm on üks verisemaid sündmusi „Troonide mängu“ ajaloos ning Catelyn Stark polnud ainus, kes viimsele teele saadeti. Ometigi oli Starkide pere liimi (sest emad seda reeglina on) lahkumist raskem vastu võtta. Oli ju naine äsja näinud, kuidas tapeti tema poeg ning tolle rase abikaasa. Walder Frey sai oma tembu eest hiljem muidugi paraja palga.


5. Ramsay Bolton

Edetabeli ülemine pool on pühendatud neljale tolgusele ja ühele õnnetule. Troppide punktisaagi avab Ramsay Bolton, kelle õuduste resümeese mahuvad nii Theon Greyjoy meheau mahakaksamine (ja seeläbi eelnimetatud härrasmehe orjastamine), Sansa Starki vägistamine, erinevate inimeste jahtimine ja palju muud. Tagatipuks kustutas ta ka Rickon Starki eluküünla, aga olgem ausad – kes meist üldse mäletas, et säärane tegelane eksisteeris?? Igatahes oli Boltoni lõpp kauaoodatud ning tema enese koerte poolt lõhki rebimine tundub aus. 


4. Tywin Lannister

Olgem ausad, see Lannisteride suguvõsa on ikka korralik jobude kamp. Isegi Tyrion (ja hiljem ka Jamie) ei suuda selle õnnetu kamba kehva mainet mudast välja tirida. Kala mädaneb ikka peast, öeldakse, seega pole imestada, et lapsed ja lapselapsed säherdused mölakad on, kui (vana)isa halba eeskuju annab. Tywin oli hunnik s*tta, seega on vaid paslik, et ta leidis oma lõpu peldikupotil istudes.


3. Viserys Targaryen

Viserys väisas meie teleekraane suhteliselt vähese aja jooksul, aga tema lõpp oli igati meeldejääv. Daeneryse vanem vend oli Raudtrooni õiglane pärija, ent ta oli niivõrd suur lontrus, et Khal Drogo (kellele Viserys oma õe üleüldse maha müüs) valas talle sulakulda pähe. Ja paras kah!


2. Joffrey Baratheon

Joffrey oli jälkuse absoluutne tipp. Tegemist oli (ja on tõenäoliselt senini) telemaastiku vihatuima tegelasega. Kõik ja nende emad ootasid seda (paratamatut) päeva, mil kileda häälega blond poisu sussid püsti viskab ning kui see lõpuks saabus, olid paljud kodud võidujoovastust ja rõõmuhõiskeid täis. Lõpp oli paljude arvates õiglane – pikk ja piinarikas. Aga miks ei saanud Joffrey viimased hingetõmbed esikohta...?


1. Oberyn Martell

... sest me teadsime, et Joffrey pidu ei saa pikalt kesta. Keegi aga ei osanud aimata, et Oberyn Martell lusika nurka viskab... või seda vähemalt niivõrd meeldejäävalt võikal kombel teeb. Meie ootused olid ebanormaalselt, aga samas põhjendatult kõrged, kuna Oberyn asus kaitsma Tyrioni Lannisteri, sarja ühe populaarseima tegelase elu, mis andis Dorne'i printsile (tagantjärele võltsi) turvise. Ta oli kiirem ja kavalam, kui ta vastane ning ühel hetkel tundus, et Oberyn on võimsa Gregror Clegane'i alistanud.

Ja siis rullis suur ja tugev Mägi end Oberynile peale ja surus oma pöidlad talle sügavale koljusse. 


Kas nõustud meie edetabeliga? Kelle surm sulle enim meelde jäi?