Muuseumiöö Loodusmuuseum Foto: Aldo Luud
Inimesed
19. mai 2019, 15:30

GALERII | ERM tõi muuseumiööl püünele tätoveeringud ja moekunsti

Pole just tavaline, et keset Eesti Rahva Muuseumi näitusesaali sätivad end koduselt sisse tätoveerimismeistrid, võtavad oma kliendid ette ning asuvad tööle. Üks mees loob pilte käsitsi, teine masinaga. Rahvas vaatab ammuliui pealt.

Veel enam: muuseumiööd egiidi all "Öös on mustreid" tõi ERMi moekunstnik Kadri Klampe interaktiivse moeetenduse "Yufash". Mustreid oli ses muuseumis seega rohkem kui küll.

"Kui vahva!" hüüatab Tartu linnamuuseumi direktor Sirje Karis, kui tööhoos tätoveerijaile pilgu heidab. Seejärel võtab kiirel sammul suuna sinna, kus meistrid askeldavad. Vägisi tundub, et ERMi juhti Alar Karist võib tabada saatus: tuli kohale tätoveeringuteta abikaasaga, kuid koju viib mustritega naise. Karis naerab.

Linnamuuseumi direktor Sirje Karis on ERMi saabumise eel lõpetanud toimetamise Laulupeomuuseumis, mille parki ta istutas I üldlaulupeo ja Johann Voldemar Jannseni auks toomepuu. Pärast seda läks muuseumiöö Laulupeomuuseumi ruumes edasi koorilaulu ja näitemängude tuules. 

Möllu jagus igasse paika: loodusmuusuemis nauditi otsimismänge ning ülikooli kunstimuusuemis tudengikartseri võlusid. Muuseumiöö sündmuste sekka juhtus ka Vaiko Epliku vastse plaadi "Sireleis" esitluskonsert Tartu Uues Teatris.  

Küsimusele, kas tänavugi püstitab ERM muuseumiööga külastusrekordi, raputab arendusdirektor Viljar Pohhomov konkreetselt pead. "Kindlasti mitte," usub ta. "Eelmisel aastal, kui oli tohutult rahvas, olime isegi murelikud, et inimesi on liiga palju. Tegelikult on majas siis normaalne olukord, kui korraga on sees 3500 inimest." Säärase numbri peale ERM muuseumiööl pidama ei jäänud - maja külastas üle 5200 inimese.