Foto: Erlend Štaub
Inimesed
19. mai 2019, 16:04

GALERII | ÕL CANNES’IS: minister Lukas oli punasel vaibal eriti heas tujus (12)

Cannes'i festivalil näidati põhivõistluse väliselt Prantsuse filmi "Elu parimad aastad" (pr. k. "Les plus belles années d'une vie"), mille pidulikul linastusel nägi lõpuks ka eestlasi. Kohal oli kultuuriminister Tõnis Lukas, keda saatis punasel vaibal ja sellele järgnenud filmiseansil Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp-Dallas.

Kultuuriminister Tõnis Lukas osaleb 17.–19. maini Prantsusmaal Cannes’i filmifestivalil ja -turul. Kohtumiste kõrvalt leidis Lukas aega ka värskema kinokunstiga tutvumiseks. Minister oli laupäeva õhtuse linastuse eel nii rõõmsameelne, et otsustas seda omamoodi hea tuju märgiga välja näidata.

Mis filmi Lukasel õigupoolest näha õnnestus? Režissöör Claude Lelouch on prantslaste seas tuntud nimi. Tema 1966. aasta teost "Mees ja naine" peetakse edukaimaks, armastatuimaks ja samas ka kõige rohkem parodeeritud Prantsuse filmiks. See võitis ka Cannes'i festivalil Kuldse palmioksa tiitli ning Oscarite jagamisel parima võõrkeelse filmi ja stsenaariumi auhinnad.

Nüüd, 53 aastat hiljem on Lelouch Cannes'i festivalil tagasi, olles ise 81aastane. Ning tegelased eelmisest filmistki on samad. "Elu parimad aastad" on järg "Mehele ja naisele", kus peategelasedki on vahepeal 53 aastat vanemaks saanud. Tähelepanu väärib, et Lelouch suutis pensionilt tagasi meelitada ühe peakangelase 88aastase Jean-Louis Trintignanti. Niisiis saavad prantsuse kinokunsti armastajad filmist korraliku doosi nostalgiatunnet. Ent samasugust edu nagu 1966. aastal seekord Lelouchi filmile ei oodata. 

Foto: Erlend Štaub

Aga enne veel, kui saalis filmi hakati näitama, toimus punasel vaibal vahva etteaste – kostümeeritud mehed tegid publikule sõunumbri. Üks neist ei pidanud paljuks kontsadel punasele vaibale pikaligi visata.
Vaata rohkem galeriist! 

Foto: Erlend Štaub
Foto: Erlend Štaub