Põhja-Makedoonia esindaja Eurovisionil.Foto: AP/Scanpix
Üritused
19. mai 2019, 01:55

EUROVISIONI ÜLLATAJA: Põhja-Makedoonia – mis maa see on? (19)

Eurovisioni finaalis sai Põhja-Makedoonia žüriilt rohkelt hääli ja juhtis tükk aega edetabelit, kokkuvõttes jäi riik 8. kohale. Miks on riigi nimi Põhja-Makedoonia ja Lõuna-Makedooniat pole olemas?

Veerand sajandit Endise Jugoslaavia Vabariigi Makedoonia (FYROM) nime all figureerinud Makedooniast sai Põhja-Makedoonia Vabariik ametlikult alles tänavu 12. veeburaril.

Nimetüli ulatus 1991. aastasse, mil Makedoonia end endisest Jugoslaaviast iseseisvaks kuulutas. Ateena väitis, et naaberriigi nimi Makedoonia kätkeks endas pretensiooni Põhja-Kreeka samanimelisele provintsile ja Antiik-Kreeka kultuuripärandile. 

Uus nimi saadi tänu naaberriigi Kreekaga tüli lahendamisele, mis kindlustab Põhja-Makedooniale ka koha NATO-s. Põhja-Makedoonia nimele üleminekust teatati valitsuse pressiavalduses. Välisminister Nikola Dimitrov selgitas toona, et nimemuutus sai teoks pärast lõplikku diplomaatiliste nootide vahetamist Kreekaga.

Nime muutmiseks oli vaja teha ka rida praktilisi muudatusi nagu tänavasiltide, passide ja rahatähtede väljavahetamine.

Tegemist on merepiirita riigiga Kagu-Euroopas Balkani poolsaare lõunaosas. Põhja-Makedoonias elab üle kahe miljoni inimese. Pindalalt on riik väiksem kui Eesti – 25 713 km².