Foto: Henno Luts
Eesti uudised
17. mai 2019, 11:03

Muuseumiööl avavad tasuta oma uksed 214 paika üle terve Eesti (4)

Laupäeval toimub üle terve Eesti taas suur muuseumiöö, mis tänavu kannab pealkirja "Öös on mustreid".  Muuseumiööl avavad uksed lausa 214 paika üle Eesti. Kokku võtab muuseumiööst osa üle 200 muuseumi, lisaks muuseumidele teevad uksed viieks tunniks tasuta lahti mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad ning isegi looduskeskused – üht- või teistpidi kultuuri, teadmiste, ajaloo ning mäluga tegelevad kohad. Mullu tehti muuseumiööl üle Eesti üle 125 000 muuseumikülastuse, mis tähistas ka öö külastusrekordit. 

"Suurte publikumagnetite kõrval on tasub kindlasti programmist üles otsida ka väiksed ja vähem tuttavad muuseumid, sest muuseumiöö on hea aeg avastamiseks – näiteks mitmed erakogud ongi avatud spetsiaalselt just muuseumiöö puhul ja muul ajal neid külastada üldjuhul ei õnnestu. Aga erilised, just selleks ööks kokku pandud ekskursioonid, töötoad, kontserdid, ootavad külastajaid igas muuseumis," ütles uks öö peakorraldajatest Jelena Tšekulajeva.

Käesoleva aasta muuseumiöö teema – mustrid – kutsub külastajaid tabama mustreid elus meie ümber: kultuuris, ühiskonnas, looduses ja küsima milliste mustrite osad me ise oleme. 

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid avavad muuseumiööl oma uksed kell 18-23 ning sel ajal on sissepääs tasuta – ent tasub tähele panna, et on üksikuid paiku, kus uksed kas avanevad pisut hiljem või sulguvad pisut varem. Kõige parema ning värskema ülevaate sellest, mis igas muuseumis täpselt toimub, leiab aadressilt https://www.muuseumioo.ee

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing.