Greta BellamacinaFoto: SIPA/Scanpix
Inimesed
16. mai 2019, 14:00

SKANDAAL: beebiga naisrežissööri ei lubatud Cannes'i festivalile (15)

Cannes'i festivali korraldajaid süüdistatakse emade ja väikelaste inetus kohtlemises – naisrežissööri, kelle linateos filmiturul linastus, ei tahetud kolmapäeval koos neljakuise pojaga sisse lasta.

Briti režissöör Greta Bellamacina, kelle linateost „Hurt By Paradise“ näidatakse festivali turusektsioonis, on Cannes'i korraldajate tagurlikkusest šokeeritud. „Just nagu vajaksid naiskineastid võrdsusele meie alal veelgi rohkem takistusi!“ vahendab The Guardian tema avaldust. Bellamacina väitel keelduti festivalil teda koos sülelapsega esmalt üldse sisse laskmast. Pärast stressirohket vaidlust lubati ema ja laps viimaks akrediteerimisalale, kuigi lapsekäru pidi teise sissepääsu kaudu minema. Seejärel öeldi emale, et imik vajab 300eurost festivalipassi. Kui Greta oli valmis seda soetama, öeldi, et tema palve töötlemiseks kulub 48 tundi. Seniks paluti tal festivalialalt lahkuda. 

„Kui irooniline, et mu film räägib noorest üksikemast, kes püüab oma elu kirjanikuna tasakaalus hoida. Mõnes stseenis koheldakse teda üsna üleolevalt, aga mitte kordagi nii ebaviisakalt, nagu mind täna festivalil emana koheldi.“

Aprillis kuulutasid Cannes'i festival ja selle äriosa Marché du Film,  et filmitööstuses tegutsevate lapsevanemate hüvanguks luuakse paremad tingimused: laps ja hoidja saavad tasuta sisse, rajatakse ruumid imetamiseks ja mähkmevahetuseks, lasteala ning hea juurdepääs lapsekärudele. Neljapäevases avalduses kinnitas festivali esindaja, et Bellamacina ja tema poega ei lastud festivalile ekslikult. „Festival mõistab selle hukka ning on sestsaadik tegutsenud vea parandamise nimel.“

2015. aastal puhkes Prantsuse filmipeol skandaal, kui rühma madalate kingadega naisi ei lubatud draama „Carol“ linastusele, ehkki ühel neist olid jalad haiged. Selgus, et punavaibal nõutakse kõrgeid kontsi ning mitmetele naiskülalistele oli festivalil seetõttu märkus tehtud või lausa ust näidatud.

Järgmisel aastal trotsisid mitmed kuulsad näitlejannad Cannes'i veidrat reeglit: Susan Sarandon ilmus punavaibale madalate baleriinadega, Kristen Stewart lausa paljajalu. Viimast tempu kordas mullusel festivalil Julia Roberts.