Foto: Eduard Ahas. Vabadussõja kangelaste mälestussambad/Sotsiaalia ja parlamendiraamatukogu Facebook
Blogid
16. mai 2019, 00:12

Kuidas avati esimene Vabadussõja mälestussammas

„Nii ilusaid suviste pühi kui tänavu pole kaua aega nähtud. Kõige aja oli selge päikesepaisteline ilm ja soojamõõtja näitas keskpäeval üle 20 pügala sooja,“ kirjutas Kaja 18. mail 1921. „Selle peale vaatamata, et paar päeva enne pühi lisarongid raudteel käima pandi, oli maalesõitjate tung raudteel määratu suur. Esimesel pühal korraldati laevasõidu ameti poolt aurulaeva Endlaga lõbusõit Naissaarele ja Tiskresse. Sõitjaid oli määratu palju.“

Suviste teisel pühal sõitsid paljud tallinlased Kuusallu, et sealsel kalmistul koos kohaliku rahva ja sõjaministeeriumi esindajatega avada esimene Vabadussõja mälestussammas Eestis.

„Ilus ja meeldiv on mälestussammas vabaduse sõjas langenutele Kuusalus. Ta seisab keset surnuaeda, mis asub männimetsas. Neljanurgeline kõrge sammas mustast Rootsi raudkivist, tugeval alusel. mis valgest Soome graniidist valmistatud,“ kirjeldab Kaja. „Sammas kannab peakirja: „Kuusalu kogudus mäletab tänuga oma poegi, kes suurel võitluse ajal oma elu jätsid Eesti kodu kaitseks“.

„Oleks tõesti juba aeg, et igas kodumaa surnuaias kerkiks mälestusmärk nendele, kes jätsid oma elu isamaa vabaduse eest!“ kutsus Kaja üles.

Nõukogude ajal jäi sammas alles, kuid tekst võeti sellelt maha. Mälestussammas sai jälle endise näo 26. novembril 1988.