Mel GibsonFoto: AP/Scanpix
Film
15. mai 2019, 10:53

Juute sõimanud Mel Gibsoni mängib uues komöödias juudi patriarhi

„Juudid on süüdi kõigis maailma sõdades!“ räuskas Mel Gibson 2006. aastal, kui ta 2006. aastal Californias purjuspäi roolist tabati. Nüüd kehastab Hollywoodi legend uues komöödias Rothchildi-nimelist tegelast, kelle perekonnanimi ei jäta kahtlust - tegu on juudiga. 

Gibson kehastab Hollywood Reporteri teatel superrikka New Yorgi suguvõsa patriarhi. Perekonna musta lamba rollis on Shia LaBeouf. Rothchildi nime kannab teadupärast kuulus juudi pangandusdünastia, kes on tihti sattunud antisemiitlike pilgete sihtmärgiks, täheldab New York Post. 

USA naisrabi Danya Ruttenberg nimetab Gibsoni valimist komöödia „Rothchild“ kandvasse ossa õudustäratavaks. „Mel Gibson, seesama tüüp, kes kuulutas meile „Kuradi juudid, juudid on kõigis maailma sõdades süüdi“, kehastab mustas komöödias „Rothchild“ pahaendelise moega vanaisa," imestab Ruttenberg Twitteris. Gibson oli kunagise skandaali tõttu Hollywoodis ligi kümme aastat persona non grata. Ühtlasi on teda süüdistatud antisemiitlike stereotüüpide põlistamises oma filmiga „Kristuse kannatused“ (2004).

Ka New Yorkeri telekriitik märgib: „Paljud inimesed on igasuguseid asju teinud, aga Mel Gibson kutsus kord (lisaks muule kitsarinnalisele käitumisele) Winona Ryderit ühel ühisel peol ahjust pääsenuks.“

Näitlejatar rääkis aastaid hiljem, et oli peol koos oma geist sõbraga. Purjus Gibson visanud kohatut homonalja. „Ja kuidagi tuli välja, et olen juut. Ta ütles midagi ahjust pääsenute kohta, aga ma ei saanud sellest aru. Ma polnud seda väljendit kunagi varem kuulnud,“ vahendas The Guardian

Winona Horowitzi nime all sündinud Ryder on varasemates intervjuudes märkinud, et mitmed tema sugulased hukkusid holokausti ajal.