Kaire Vilgats ja Dagmar OjaFoto: Erlend Štaub
Üritused
15. mai 2019, 12:12

Eurovisioni taustalauljad Vilgats ja Oja: enne lavaleminekut tegime energiaringi (11)

„Me tundsime end väga hästi enne esinemist,“ ütleb Victor Crone üks taustalauljatest, Kaire Vilgats, mis tunded teda valdasid enne teisipäevaõhtust poolfinaali esitust.

Kaire ütleb, et kuigi nad on Dagmar Ojaga juba väga vanad kalad, tuleb neilgi närv sisse. „See kolm minutit on ikka vastutus. Sa oled siin kohapeal olnud üle nädala, selle nimel proovi teinud, et kõik toimiks ja näed kui tähtis on see [edasipääsemine] Victorile, Tomile ja üldse Eestile. Siis ei saa mõelda, et ah, ma olen ju professionaal ja oskan,“ räägib Kaire ja ütleb, et ikka tuleb väike sabin sisse. „Ma arvan, et esmaspäeval, kui oli žürii poolfinaal, olin ma rohkem närvis kui enne poolfinaali. Me oleme juba vanemad prouad ja meil on omad nipid, kuidas sellistes ärevates olukordades lauljana toime tulla,“ naerab Kaire.

Mis on Dagmari ja Kaire mantra sellistes pisut närvilistes olukordades? „Me mõtleme, et meil on äge ja teame, et ongi. Naudime laulu, sest oleme selle nii palju kordi juba läbi laulnud ja ära õppinud. Me läheme lihtsalt lustima,“ ütleb Dagmar.

Dagmari jaoks oli tänavune Eurovision viies, Kaire jaoks kuues. Nendel kordadel, kui kasutuses on olnud poolfinaalide süsteem, ei ole nad kordagi finaali pääsenud. „Esimest korda käisin mina Eurovisionil Inesega, siis me võitsime neljanda koha. Mina ütleks, et see on võit. Maltaga saime teise koha,“ räägib Kaire. „Aga järgmised korrad ei õnnestunud, jah, aga võin käe südamele panna, et minu taha see ei jäänud,“ muigab Kaire. „Mina ka,“ nõustub Dagmar.

Dagmar jäi 2006. aastal finaalist välja Sandra Oxenrydiga, Kaire aga 2014. aastal Tanjaga. Aastal 2016 jäid nad koos finaalist välja Jüri Pootsmannile tausta lauldes, ning 2017. aastal koos Koit Toome ja Laura Põldverega. Nüüd on aga finaaliuksed valla ja seal sihitakse muidugi esikohta. „Ikka võidule!“ kinnitavad naised.

Mida nad aga enne lavaleminekut lava taga teevad? „Seekord oli meil energiaring, tegime suure kalli ja kõik oli äge. Lavale mindi rahuliku südamega, ärevushetke ei ole,“ ütleb Dagmar.

Kaire meenutab, et Dagmar ütles talle: „Kuule, Vilgats, teeme nii, et istume rahulikult ja mõtleme omi mõtteid.“ „Me oleme muidu suured jutustajad, aga seekord mõtlesime, et võtame nüüd rahulikult aja. Panin tähele, et mina ja Dagmar alustasime ja siis vaatasime, et Victor on ka omaette,“ rääkisid naised Õhtulehele pärast poolfinaalist edasisaajate väljakuulutamist. 

Kaire andis intervjuu ka „Vikerhommikule“, kus ütles, et finaalisaamine oli tema arvates üks tähtsamaid võite. „Laulmise hetkel me ei saanud kuulata või vaadata, mis toimub, olime enda eest väljas, et saaks ise võimalikult hästi asja tehtud. Vaatasime hotellitoas pärast esituse järele. Kõik need kolm minutit on loomulikult väga ärevust täis, aga [Victori esitus oli] tubli ja siiras. Paljud on esile tõstnud just seda, et esitus oli siiras, mis võis olla ka üks edu võtmeid,” arvab Vilgats.

Vilgats iseloomustab Victorit kui väga sihikindlat inimest. „Paar päeva tagasi pärast proovi tuli meediasse, et Cronel on kõik halvasti. Tegelikult oligi – videoga oli jamasid, mees, kes pidi kitarri ära võtma, ei jõudnud kordagi kaadrist välja. Sellised asjad võivad närvi halvata, aga tema hoidis väga kindlat joont.”