Foto: Pexels.com
Inimesed
15. mai 2019, 10:17

HOIATUS: toidu vaaritamine muudab koduõhu mürgiseks! (10)

Keskkonnakaitsjad hoiatavad, et toidu praadimine ja kaminapuude põletamine võib muuta meie kodud mürgisteks ja umbseteks kastideks, kus õhusaaste on hullemgi kui tänaval.

Keskkonnaorganisatsioon Global Action Plan (GAP) tellis Ühendkuningriigis neli juhtumiuuringut: 24 tunni jooksul mõõdeti ülipeente osakeste sisaldust neljas majapidamises - Londonis, Pontypriddis, Liverpoolis ja Lancasteris asuvates individuaalelamutes. Kõigis neljas kodus osutus ülipeente osakeste saaste suuremaks kui välisõhus, vahendab The Guardian. Ülipeeneid osakesi peetakse iseäranis terviseohtlikuks, sest need võivad siseneda vereringesse ning kanduda elutähtsatesse organitesse, seletab Briti leht.

Lancasteri kodus oli peeneid osakesi ruutmeetri kohta keskmiselt 40 000 - seitse korda rohkem kui välisõhu keskmine näit. Omaniku sõnul tõusis näit kaminapuude põletamisel. Londonis põhjustas kõige hullemat siseruumisaastet vorstide ja lihatükkide praadimine. 

Veebruaris avaldatud uurimuse järgi võib liha praadimine gaasipliidil muuta koduõhu nii saastatuks, et tunni või kahe vältel on see hullem kui maailma kõige saastatuma õhuga suurlinnades. 

Teadlased on koduõhu saastatusele varemgi tähelepanu juhtinud, nimetades peamisteks saasteallikateks boilereid, kütteseadmeid ja puhastusvahenditest pärinevaid kemikaale. Mullu detsembris hoiatas Soome riikliku tervise- ja heaoluinstituudi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ülemarst, keskkonnatervise dotsent Raimo O. Salonen Iltalehti intervjuus, et sagedane küünalde põletamine võib põhjustada gripi pikka vindumist ning tekitada nakkuste nõiaringi. „See puudutab iseäranis alla viieaastaseid lapsi, kuid bakteriaalsete infektsioonide risk tõuseb ka teistel, kui mitut küünalt ühekorraga ja sageli põletada.“ Dotsent Salonen manitses, et kodudes, kus sirgub vastsündinu, ei tohiks üldse küünlaid põletada. „Õhk tuleks hoida nii puhas kui võimalik.“ Saloneni sõnul on küünalde põletamise suhtes tundlikud ka astmaatikud, kroonilist nohu ning kroonilisi südame- ja veresoontehaigusi põdevad inimesed ning eakad.

„Sise- ja välisõhu saaste koosmõju muudab meie kodud mürgisteks kastideks, kus saaste on lõksus,“ ütles GAP esindaja Chris Large The Guardianile. Tema sõnul tuleb levitada arusaama, et õhusaastet on kõikjal. Kuid ta toonitab, et inimestel annab oma käitumisega palju ära teha. „Tuleb vähem autoga sõita ning selle asemel hoopis jalutada või rattaga sõita, ning kodus süüa tehes aken avada.“