Urmas ViilmaFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
15. mai 2019, 08:45

Peapiiskop Viilma kiidab uut koalitsiooni: lõpuks võetakse kiriku ettepanekuid tõsiselt (27)

EELK peapiiskop Urmas Viilma kiitis praeguse Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsiooni heaks, kuna selle koalitsioonileppes on arvestatud kahe kolmandiku ettepanekutega, mille Eesti Kirikute Nõukogu erakondadele enne valimisi tegi. Samas ei ole Viilma nõus viisiga, kuidas on hakatud end poliitikas väljendama.

„Julgen kirikujuhina ka kinnitada, et ametisse asunud kolmikliidu Keskerakonna, EKRE ja Isamaa poolt sõlmitud koalitsioonilepe on selline, mille sarnast kristlaskonna poolt vaadates ei ole varem iseseisvuse taastamise järgsel ajal sündinud. Mitte et varasemad koalitsioonid ei ole usurahva ja kirikute jaoks palju head ära teinud. On küll! Kuid nii konkreetseid ja lausa mitut lubadust, mille adressaadiks on ristirahvas ja kirikud-kogudused, või mille eesmärgiks on seista oluliste traditsiooniliste väärtuste eest, pole mina varem koalitsioonileppes näinud. Üksikuid „rosinaid“ on ikka sekka sattunud, kuid nii palju ristiinimeste jaoks olulisi lubadusi leiab koalitsioonileppest esmakordselt,“ kirjutas Viilma EELK kodulehel ja lisas, et uues koalitsioonileppes on kask kolmandikku kiriku ettepanekutest kaetud. Seda, milliseks hakkab kujunema täide viidud lubaduste nimekiri, näitab Viilma sõnul aeg, kuid juba praegu on selge, et tööle asunud valitsus võtab Eesti Kirikute Nõukogu ettepanekuid tõsiselt.

Samas tõi Viilma välja ka puudusi. „Kindlasti ei saa ma olla nõus viisiga, kuidas ennast poliitikas väljendama on hakatud. Eriti puudutab see mitme EKRE poliitiku väljaütlemisi, mis ületavad minu jaoks aeg-ajalt piiri, mida ma ise ületada ei pea kohaseks, kuid see, et mina oma sõnavabadust nõnda ei kasuta, ei tähenda, et ma ei oskaks hinnata vääriliselt nimetatud erakonna mitmeid poliitilisi taotlusi või seisukohti. Paljud neist on kattuvad või väga lähedal kristlikele põhimõtetele,“ sõnas Viilma.