Foto: Eesti Ajaloomuuseum SA
Blogid
15. mai 2019, 00:03

Kuidas eetris kõlas karje: „Toompead rünnatakse!“ (4)

Päike just ei siranud. Inimestel, kes tunglesid 15. mail 1990 kella nelja paiku punalippude all ärritunult Toompea lossi ees, olid suuremas osa (siiski kasutud) vihmamantlid seljas. Paljudest loosungitest torkas eriti silma üks, mis nõudis: „Arnold, võhodi odin!“. Rüütel ei saanud küll ei üksi ei mitmekesi interrindelaste ette tulla. Ta oli Kadriorus.

Venemeelsete protesti põhjustas ülemnõukogu 8. mai otsus, mis lõpetas ENSV lipu, vapi ja hümni kasutamise ning taastas ametliku nimetuse Eesti vabariik.

Venekeelsete suurettevõtete töölismalevad korraldasid kohe Vabaduse väljakul massimeeleavalduse ja panid linnavalitsuse katusele ENSV lipu. Toompeale tungimise kuupäev valiti ilmselt kooskõlastatult Moskvaga, sest sel päeval oli meeleavaldus ka Läti parlamendi ees.

Tallinnas karjusid meeleavaldajad esiti vaid roppusi ja tegid ülemnõukogu akende poole ilmekaid käeliigutusi, kuid lõpuks lükkas mass miilitsad kõrvale ja tungis lossiõue. Siis karjuski Savisaar raadio otsesaates oma kuulsa lause: „Toompead rünnatakse! Kordan – Toompead rünnatakse!“

Mõnekümne minutiga olid tuhanded eestlased kohal. Nägu peitvad häbenevad venelased taandusid Toompealt läbi „Eesti! Eesti!“ hüüdvate rahvakoridoride. Ükski töölismalevlane ei usaldanud vastu hakata.