Alan Rich Foto: facebook.com/allanrichLA
Üritused
14. mai 2019, 10:51

Poola eurolaulu ameeriklasest autor tunnistab: Eurovisioni hääletus on väga poliitiline

"Vikerhommikus" käis külas Oscari nominendist laulukirjutaja Allan Rich, kes on tänavusel Eurovisionil osaleva Poola laulu "Fire Of Love" üks autoreid. Ta tunnistas, et ameeriklasena ei teadnud ta Eurovisionist suurt midagi: ainult seda, et tegu on olulise meelelahutusüritusega ning et hääletus on väga poliitiline. 

Raadioeetris kõlas Allan Richi kirjutatud "Run to You", mis pärineb 90ndate hittfilmist "Ihukaitsja" (originaalpealkirjaga "The Bodyguard" – toim.) ning mille laulis omal ajal kuulsaks Whitney Houston. Laul on kandideerinud ka parima filmilaulu Oscarile.

 

Loo autorid Allan Rich ja Jud Friedman on seotud ka tänavuse Eurovisioni lauluvõistlusega. Nimelt aitasid nad kirjutada Poola eurolaulu, mida esitab folkansambel Tulia. Eelmisel nädalal viibis Allan Rich ka mõned tunnid Tallinnas, kus teda võõrustas helilooja Mikk Targo, kelle eestvedamisel osales Rich paar aastat tagasi projektis "Muinaslugu sinilinnust". Ameeriklasele anti ülesandeks kirjutada Gennadi Podelski loole "Mõtisklus" ingliskeelsed sõnad

"Ma ei teadnud enne seda Eestist mitte midagi," tunnistas kuulus laulukirjutaja "Vikerhommikus". Kui ma selle laulu kätte sain, ei saanud ma aru, millest see kõneleb. Kuulasin ainult meloodiat ja üritasin tunnetada."

Inglisekeelse versiooni Podelski loole laulis sisse Ott Lepland ning kannab pealkirja "Anymore". 

 

Allan Richi muusikatee sai lauljana alguse New Yorgis, kuid siis kolis mees Los Angelesse, kus proovis laulukirjutajana läbi murda. Selle saavutas ta siis, kui alustas koostööd Jud Friedmaniga, kellega on tänaseks päevaks ühist muusikateed käinud juba 28 aastat. Nende loomingut on esitanud Tina Turner, Rod Stewart, Ray Charles, Nataly Cole ja mitmed teised tuntud muusikud. 

Rich rääkis saates, et kuigi tema loomingut on esitanud mitmed maailmanimed, ei ole ta kõigiga neist kohtunud. Üks meeldejäävamaid hetki oli see, kui salvestati filmi "Ihukaitsja" laulu "Run to You". "Lisaks Whitney Houstonile oli stuudios Kevin Costner, produtsent David Foster ja Warner Brothersi muusikajuht. Ma ei unusta seda hetke kunagi!"

"Tunnen puudust ilusatest meloodiatest ja võrratutest lauljatest," rääkis mees saates. "Eks häid lauljaid jagub ka praegusesse aega. Hindan Pinki ja Ariana Grandet, aga ma ei pruugi kõigist tema laulusõnadest aru saada." Rich soovib kohaneda uue ajaga, aga arvab, et ei suuda seda teha. "Muutustega tuleb kaasas käia, vastasel juhul muutud dinosauruseks."

Klassikalistel laulukirjutajatel on Richi sõnul Ameerikas raske löögile saada ja ameeriklasena ei teadnud ta Eurovisionist suurt midagi. Ainult seda, et tegemist on olulise meelelahutusüritusega ning hääletus on väga poliitiline. 

Täispikka intervjuud kuula siin: