(illustreeriv foto)Foto: Teet Malsroos
Blogid
14. mai 2019, 00:03

Kuidas hukkus auto all esimene eestlane (2)

Tallinnas elas eelmise sajandi alul tuntud ehitus- ja trepikivitööstur Einberg. Tema kahekorruseline puumaja oli Vabaduse väljaku (toona Peetri platsi) servas. Umbes seal, kus praegu on linnavalitsus. Ärireisil Peterburi 1906. aastal hakkas üle 60aastasele mehele silma kahesilindriline punaseks värvitud jõuvanker, mille ta ära ostis ja lasi Tallinna vedada, kus ta ka autojuhtimise selgeks õppis.

Rahvaleht kirjutas 1935. aasta 15. mail: „Kuid siis juhtus liiklemisõnnetus millist polnud Eestis varem olnud. Autoga sõideti inimene surnuks. Nüüd korraga – keegi vanamees jäänud Peetri platsil Einbergi punase auto alla ja saanud surma. Rahvas hakkas tajuma, et auto võib ka surmariistaks olla. Politsei tegi protokolli ja politseimeister kandis asjast ette kubernerile, kes otsustas: karistuseks inimese surnuksajamise eest istugu Einberg Jaani kirikus altari ees, eraldi toolil, nägu rahva poole igal jumalateenistuse ajal terve aasta jooksul. Süüalust karistati häbipingiga. Vist oli see ka viimane häbipinki mõistmine Eesti minevikus.“

Vanahärrat käidi kirikus vaatamas nagu mingit Ameerika imet. Tööstur istus oma aasta ära, võttis õppust ja rohkem pattu ei teinud. Punane auto põles ära 1917. aastal tuntud autosportlase Julius Johansoni garaažis.