Endine sõjaväelane Ramil Lipp
Inimesed
12. mai 2019, 09:38

Endine sõjaväelane Ramil Lipp: aus ja õiglane olla tähendab tihtipeale olla hoopis vihatud (3)

Endine sõjaväelane Ramil Lipp tuli hiljuti viiendale kohale kulturismi Euroopa meistrivõistlustel, mis peeti Hispaanias Santa Susanas. Eesti karikavõistluste teise koha ja meistrivõistluste pronksi kõrvale lisandus 27. aprillil peetud karikavõistlustelt klassikalise kulturismi esikoht.

Rami, kas karikavõitu võib pidada sinu sportlaskarjääri tipphetkeks?

Kui me räägime kulturismist, siis jah, see on minu kulturismi sportlaskarjääri tipphetk siiamaani. Samas just EM-i finaali pääs ja viies koht on samuti suurepärane tulemus. Tegelikult usun, et need õiged tipphetked on alles ees (naerab).

EM-il oli konkurents tihe?

EM on suur ja oluline spordisündmus. Sinna tulevad kokku Euroopa riikide tipud. Seega jah, konkurents on tihe ja kõik sportlased parimas vormis. Olen väga õnnelik viienda koha üle. Oli super tunne, kui esimesse väljakutsesse minu number öeldi. Peast käis läbi, et päriselt, ma olen esimese viie hulgas!

Oled visa hing, sest sul läks võistlusvormi saamiseks 15 aastat, laval saab viibida aga viis minutit. Tasub see ennast ära?

Hehee! Minu jaoks on kulturism eelkõige elustiil ja võistlemine lihtsalt väljund selle juures. Nüüdseks olen treeninud 19 aastat ja ma ei näe selles osas veel lõppu tulemas. Ma pole just veendunud, et minu esimese võistluse ja võistlusvormi saavutamiseks just 15 aastat kulus. 15 aastat pigem läks mul tehes seda, mis mulle väga meeldis ehk siis jõusaalisporti. Lavaleminek ja enda võistlusvormi viimine oli seotud pigem asjaoluga, et treenisin tolleks hetkeks võistlevat sportlast. Aga võistlemine tasub ära ennast ikka, kui selline soov on.

Keda Eesti karikal suurimaks konkurendiks pidasid?

Poliitkorrektne vastus oleks, et olen enda suurim konkurent, mis iseenesest vastab ju tõele. Samas võisteldakse laval ikka teiste sportlastega. Mina olen alati suhtunud lugupidavalt ja pidanud enda konkurentideks kõiki teisi sportlasi, kellega ühes rivis seisma pean. Üldiselt enne võistlusi ma ennast väga kurssi ei vii, milline on kaasvõistlejate vorm. Küll aga sotsiaalmeedia ajastul on osad klassikalised kulturistid tahes-tahtmata mul sõbralistis ja nende vormi näen ikka. Arvan, et suurim konkurent karikavõistlustel oligi minu jaoks Imre Vähi, kellel on olnud pikk ja edukas võistlejakarjäär. Samuti tunnustan Genes-Deivid Pikanit korraliku töö eest.

Endine sõjaväelane Ramil Lipp

Kuidas peale võistlust aega maha võtad?

Aja mahavõtmine minu jaoks tähendab eelkõige mõnusat söögikorda, kus on erinevaid häid maitseid. Treeningute osas ma mingeid pause ei tee, pigem ikka esimesel võimalusel tagasi jõusaali ja siis targalt ja rahulikult nädal-paar. Pean väga lugu lähedaste ja sõpradega veedetud ajast. Ehk ka see on minu jaoks peale võistlushooaega aja mahavõtmine, kui leian aega rohkem nende jaoks.

Said laval uhkust tunda mitmeid kordi ka treenerina. Mis enim rõõmu valmistas?

Olin uhke iga treenerimedali üle, mille järele lavale sain minna. Rait Vahermets tegi esimese hooaja väga edukalt ja kohe karikavõitja. Samas, mis seal salata, Agne Kiviselja absoluudi puhas ja selgete punktidega võit on küll teema, mille üle olen ma äärmiselt uhke. Sellesse on panustatud palju ja kõik, mis tuleb läbi raske töö, tagasilöökide ja jonnaka järjekindlusega, on kordades rohkem väärt, kui kiiresti ja ehk ka lihtsalt tulnud edu.

Sind peetakse spordiringkonnas kompromissitult õiglaseks inimeseks. On selle põhjus sõjaväeline taust, kodune kasvatus või spordi elukooli tulemus?

Arvan, et meie sisemised väärtused on ühest küljest kaasa sündinud ja teisalt loomulikult mõjutab neid keskkond, kus kasvame ja toimetame. Sisemiste väärtuste osas arvan, et mind tõmbab tegevuste poole, mis seda nõuavad. Militaarne elu sobis mulle äärmiselt hästi. Mulle meeldis olla juht kaitseväes, kanda vastutust paljude inimelude eest ja samas olla eeskujuks teistele. Ootan ja eeldan teistelt inimestelt sama ausat ja lugupidavat käitumist, kui ise teistele pakun. Küll aga eeldab õiglaseks olemine ka seda, et ebaausad ja salakavalad inimesed saavad vastavalt üldistele eetilistele normidele vastava “tasu“. Aus ja õiglane olla tähendab tihtipeale olla hoopis vihatud, sest paljudele ei meeldi näha või tunnistada tõde.

Milline on sinu spordieetika?

Minu jaoks on äärmiselt oluline teha vaikselt ja sihikindlalt oma tööd. Pean väga lugu sportlastest, kes on ausad ja lugupidavad teiste sportlaste suhtes. Ma ei hinda inimesi spordis nende sõnade järgi avalikus ruumis, vaid tulemuste põhjal, mis on saavutatud ausal teel. Petmine kas keelatud ainete või võtetega ja seejärel ausate sportlastega ennast lavale võrdlema ja võistlema tulemine on minu jaoks põlastusväärne.

Millist mentaliteeti ja sisemist jõudu vajab inimene, kes soovib jõuda kulturismi ja fitnessi tippu?

Peab olema tugev sisemine tahe teha seda, mida teed. Kõikidel on tagasilööke, aga oluline on mitte alla anda ja ajada oma rida edasi. Tuleb anda endale aega. Rasketel hetkedel leia üles inimesed, kes sind toetavad ja on sinuga samal lainel. Jah, kõike saab ka üksi, aga lihtsam on, kui toetust saab kaasteelistelt.

See sport on siiski eelkõige vaimne sport ja vaimne kasvamine ja areng, mida pakub kulturism, tuleb ajaga. Aeg on see, mida vajab meie keha ja vaim. Protsesside võlu ja valu!

Kes on treenerid, kellega võiks lugeja alustada fitnessikarjääri?

Häid treenereid ikka Eestis on. Minu poole võib alati pöörduda (naerab). Tegelikult pean äärmiselt palju lugu Siim Savisaarest ja Taavi Merisalust. Kahjuks Silvar Rückenberg vist hetkel treenerina aktiivne pole. Sergei Popov on lavalise poseerimise osas andnud ka mulle peale võistlusi head tagasisidet. Poseerimise õpetamise osas pean väga lugu Eestist ära kolinud Natalja Nazarenkost.

Soovita ka häid raamatuid.

Alustuseks on kergem lugemine IFBB presidendi Rafael Santonja raamat „Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks“. Indrek Otsuselt on mitmeid erinevaid kirjutisi ja õppematerjale. Ehk eestikeelset lugemist, mis alguses kergem, ikka jagub. Ise jälgin viimasel ajal väga palju sotsiaalmeedias erinevaid kanaleid, näiteks EBT – evidence based training. Tallinna treener Kristjan Koik vahendab teaduspõhist infot. Ükskõik, millist infot te endasse ammutate, on alustuseks äärmiselt oluline faktor allikakriitika.

Endine sõjaväelane Ramil Lipp