Ineta Radevica Londoni olümpiamängudel.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
10. mai 2019, 21:46

PAHANDUS! Ksenija Balta endise konkurendi Londoni OMi proovist leiti keelatud ainet

Läti sporti tabas dopingujuhtum, sest nende kaugushüppeäss Ineta Radevica (37) Londoni OMil antud proovist leiti tagantjärele keelatud ainet.

2012. aasta suveolümpiamängudel naiste kaugushüppes 4. koha saanud Radevica toonase proovi uus testimine tuvastas sealt anaboolset steroidi oksandroloon.

Ravimiameti kodulehekülg: "Anaboolsed steroidid soodustavad kaltsiumi ladestumist luudesse ja intensiivistavad valgu sünteesi. Seetõttu suureneb vöötlihaste mass ja jõudlus ning elundite mass suureneb. Kasvaval organismil suureneb luude pikkuskasv. Lihasmassi suurendav toime teeb anaboolsed steroidid ahvatlevaks dopinguaineks."

Kusjuures Radevica võttis naelikud lõplikult jalast just pärast Londoni OMi.  Lätlanna auhinnakapi uhkemad eksemplarid on 2011. aasta Daegu MMi hõbe ja 2010. aasta Barcelona EMi kuld. Tema isiklik rekord on 6.92. 

Rahvusvaheline Olümpiakomitee teatas samas uudises, et Londoni proovi järeltestimise tulemusel jäi keelatud ainega vahele ka Armeenia tõstja Meline Daluzyan (-69 kg). Armeenlanna ei saanud OMil tulemust kirja.

Mõlemad patustajad on tänaseks sportlaskarjääri lõpetanud, nende Londoni OMi tulemus tühistatakse. Eestlasi see ei mõjuta, sest meie parim naiskaugushüppaja Ksenija Balta ei võistelnud Londoni OMil.

Muide, Pekingi ja Londoni OMi proovide taastestimise tulemusena on vahele jäänud 55 tõstjat 12 erinevast riigist.