Foto: Teet Malsroos
Blogid
10. mai 2019, 00:11

Kuidas liiklushuligaanist minister ametisse jäi (6)

Liiklushuligaanidest ministrid ja ministrieelikud pole politseile vahele jäänud alles viimastel aastatel. Neid tuli ette varemgi.

Oli laupäev 10. mail 2003. aastal, kui politseinikelele hakkas kella 19.10 ajal õhtul Imevere– Karksi-Nuia maanteel silma Tallinna poole 134 kilomeetrit tunnis kihutav Toyota. Sõiduk peeti kinni ja suur oli korravalvurite üllatus, kui selgus, et juhikohal istub toonane justiitsminister Ken-Marti Vaher.

„Avaldan sügavat kahetsust kiiruseületamise pärast. Seadused peavad olema ühesugused kõigi jaoks ja mul on hea meel, et politsei ei tee erandit ministrile,“ ütles Vaher ja maksis 1800 krooni trahvi. Vähe, sest väidetavalt polnud tal kehtivaid karistusi.

Kiuslikud ajakirjanikud ei uskunud ministrit ja uurisid välja, et ainuüksi paaril viimasel aastal oli Vaher saanud trahve nii kiiruseületamise kui ka lahtise turvavööga sõitmise eest. Paar korda jäeti ta pattude eest ka mõneks ajaks juhiloata.

Kui see ilmsiks tuli, kirjutas Vaher avalduse ministriametist lahkumiseks. „Näen täna, et minu eksimuse tõttu võib kannatada nii Eesti vabariigi valitsuse kui ka minu erakonna Res Publica maine,“ teatas Vaher, miks ta ei hoia ministriametist kinni. Paraku oli peaministriks tema erakonnakaaslane Juhan Parts, kes jättis Vaheri ministriks edasi.