Foto: Teet Malsroos
Galeriid
9. mai 2019, 16:25

GALERII | Laulupeoraamatukogu avas uksed

Kolmapäeval  avati Rahvusraamatukogu fuajees pidulikult suurnäitus „Laulupeoraamatukogu. Eesti laulupidu sõnas, pildis ja helis“, mis vaatleb üldlaulupidude traditsiooni trükikultuuri erinevate väljendusvormide kaudu.  

Laulikute, plakatite ja reklaamväljaannete kõrval eksponeeritakse näitusel üldlaulupidudega seotud trükiseid läbi 150 aasta: kutsed ja tänukirjad, kavad, avakõned, teejuhid, postkaardid jpm. Näitus pakub nostalgiahetki laulupidudel osalenutele, sissevaadet laulupidude korraldamisse ja eluolusse ning meenutab mitmeid laulupidudega seotud nüüdseks unustatud sündmusi ja kombeid.

Näitus peegeldab ühtaegu nii Eesti üldlaulupidude lugu kui ka Eesti Rahvusraamatukogu kogude rikkust ja mitmekesisust ning ajaloolist sügavust.  „Minevikust on järel jäljed ja mälestused. Et need meiega tulevikku kaasa tuleksid, seadsime nad näitusele näha. Siinsamas, olevikus,“ sõnas Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo. 

Võib julgelt öelda, et mitte ükski varasem näitus pole koondanud üldlaulupeo teemalisi trükiseid sellises mahus, nagu seda teeb käesolev juubelinäitus. Eksponeeritud trükiste arv on niivõrd suur ja ajaline haare niivõrd lai, et lõpptulemus sarnaneb pigem temaatilise „laulupeo-raamatukogu“ kui traditsioonilise raamatunäitusega.  

Avamisel esinesid Eesti Rahvusraamatukogu naiskoor, Eesti Rahvusringhäälingu segakoor, Eesti Kunstiakadeemia kammerkoor ja Inseneride Meeskoor. Koore juhatasid Rasmus Laks, Hirvo Surva, Kristel Maran, Mai Simson, Anneli Surva, klaveril Helen Põldmäe. Tervitustega astusid üles Rahvusraamatukogu peadirekor Janne Andresoo, dirigent Hirvo Surva, SA Laulu- ja tantsupeo teabejuht Sten Weidebaum ja näituse sisuline juht Katre Riisalu.  

 Näitust korraldab Eesti Rahvusraamatukogu ja toetab Eesti Kultuurkapital.