"Eesti muusika karika" teine poolfinaali, kus vastamisi astuvad Põhja-Tallinn ja Karl-Erik TaukarFoto: Külli Rummel / TV3
Inimesed
12. mai 2019, 10:00

KES ON VIIMANE FINALIST? „Eesti muusika karikas” ristavad mikrofonid Põhja-Tallinn ja Karl-Erik Taukar (3)

Täna astuvad „Eesti muusika karika” teises poolfinaalis vastamisi Põhja-Tallinn ja Karl-Erik Taukar, kellest üks pääsed edasi finaal, kus vastaseks Shanon.

Varem korduvalt erinevatel festivalidel lava jaganud artistid on üksteise repertuaariga vägagi tuttavad. „Seda tuleb ju igalt poolt!” sõnab Põhja-Tallinna vokalist Kenneth Rüütli. Sellega nõustub ka Jaanus Saks. „Kes teab kedagi, kes teaks kedagi, kes ei ole Taukari loominguga tuttav,” muheleb Saks.

„Olen tegelikult Põhja-Tallinna repertuaariga päris hästi kursis, oli ju mu enda pruut seal mitu aastat solistiks,” sõnab Taukar, kelle vaieldamatult lemmik lugu on „Kuula mind ära”.

Põhja-Tallinn näeb saates head väljakutset, et teha asju teistmoodi. Foto: Külli Rummel / TV3

„Segased lood” lugu tundus Põhja-Tallinna jaoks nagu maasikas jäätis, mis tuli ära noppida. „Valikut oli nii palju, mida teha. Pigem oli raske valida see õige,” sõnab Rüütli. Kuna veerandfinaalis, kus Taukar astus vastamisi Uudo Sepaga, olid mõned lood juba tehtud, siis sellevõrra oli valik väiksem. „Meie saatesse jäi tal ju tegelt see kõige suurem hitt tegemata, siis me mõtlesime, et teeme seda ise,” sõnab Saks.

Poploo räpi võtmesse panemine nõuab aga omajagu tööd. „Selles mõttes on keeruline, et neil on kindel tempo, räpilood on hoopis teise tempoga. Kui sa ei taha, et see sul ujub ja uimane on, siis sa pead ikkagi kuidagi tempot ka muutma endale parajaks ja sobivaks,” sõnab Saks. „Aga mulle just see meeldibki, see on väljakutse,” sõnab Rüütli, kelle sõnul oleks muidu saateks valmistumine liiga lihtne.

Saksi sõnul on ka sellel lool kerge räpibiit all, kuid sellele sama biidi peale oma versioon teha, oleks tema arvates olnud liiga laisk.

Taukaril oli algselt plaan saates esitada „Nii lihtsalt ei saa” ja sellele loole oli ka arranžeering tegelikult valmis. „Alles päev enne salvestust tuli idee pöörata "Petteid loon’d" pungiks. Kirjutasime öösel Ericuga kahepeale loole uued salmid, niiet see valmis üsna viimasel minutil,” meenutab Taukar, kuidas loo vahetus sündis.

Plaan mõni lugu pungi võtmesse panna oli neil juba tegelikult eelmises saates. „Kuid Uudo repertuaarist ei leidnud sobivat lugu. Meil oli olemas hea punkarranžeering Laura Põldvere "Muusast", aga seda ei tekkinud võimalust esitada,” sõnab Taukar.

Üksteise tõlgendustega jäid kõik osapooled rahule. „Väga ootamatu oli!” sõnab Saks, kelle jaoks tuli selline lähenemine suure üllatusena. „Väljakuulutatud oli ju hoopis teine lugu, aga viimasel hetkel ta vist mõtles ümber ja see pungi versioon oli mõnus ja ootamatu!”

„Esitus oli värske, mida võiski oodata räpibändilt ning naissolistilt - juba see iseenesest annab ju esitusele hoopis teise iseloomu,” jääb ka Taukar rahule.

Põhja-Tallinn on astub lavale oma täiskoosseisus ehk koos saksofoni, trompeti ja trombooniga. „Nii me eelistatult tahamegi esineda igal pool, kui võimaldaks,” sõnab Saks, kelle sõnul on see aga keeruline, sest juba põhikoosseisuga jäävad nad klubiüritustel jänni, et lavale ära mahuks. „Mingitel väiksematel väliüritustel on ka lava lihtsalt liiga võike, et täiskoosseis sinna mahutada ja korraldaja rahakotile hakkab see ka,” muigab Põhja-Tallinna ninamees.

Suurimaks argumendiks saates kaasalüüa oli Taukari sõnul see, et saateid kus live-bändiga esineda saaks Eestis väga ei ole. Foto: Külli Rummel / TV3

„Saates osalemise peamiseks argumendiks oligi see, et saateid, kus lives bändiga mängida, praktiliselt ei olegi. Enamjaolt nõuab televisioon ikkagi fono järgi markeerimist, kuna lihtsam ja odavam on jätta need mõnisada kaablit vedamata,” on Taukari sõnul saates osalemine hea võimalus. „Tõsi on, et live-bändidel pole mõne varasema perioodiga võrreldes just kuldaeg ja "live" all mõistetakse täna ka show'sid, kus vajutatakse MacBookis "play"-nuppu.”

Rüütli ja Saksi arvates on saade hea võimalus areneda. „Need on toredad saated ja see on mõnus väljakutse, kui pead kellegi teise lugu ümber tegema ja ennast proovile panema,” sõnab Rüütli.

Kes pääseb „Eesti muusika karika” finaali, selgub juba täna õhtul!