Andres Sõber. Foto: Tiina Kõrtsini
Spordiblogi
7. mai 2019, 16:39

Andres Sõber | Kalev/Cramol pole maamehe tarkust (4)

Kalev/Cramo meeskonna sisemaailma ma ei tea. Aga kui lasta veerandajaga 40 punkti panna, siis tavaliselt on midagi täitsa viltu läinud või midagi juhtunud.

Teine, kolmas ja neljas veerandaeg mängiti maa-ala, aga see oli Kaasani Unicsi jaoks vormistamine. Mäng oli juba mängitud. Aga konkreetset põhjust, miks avaveerand käest läks, ei oska praegu välja tuua.

[Donaldas] Kairys jäi time-out´iga väga hiljaks, 19:2 oli seis. Ei ole kõik mehed võimsalt Kairyse käes. [Tony] Wroteni mängimine oli üleüldse imelik.

Igal juhul oli pühapäevane mäng altminek. Mis iganes põhjused olid, siis ma armastan ikka öelda, et kaitset ei keela keegi mängida.

Selge, et Unics on tugevam. Kui Cramo tahab võita, siis peavad nad mängima natuke paremini kui tavaliselt. Põhireegel on, et kaitset tuleb mängida oma tsoonis ja väga agressiivselt. Kaasanil on nii osavad vennad, et maa-ala pressi või muu sellise vastu mängivad nad end vabadele kohtadele ja panevad ära.

Kui Cramo ei saa rünnakul kiiret mängu – mis on varem edu toonud – mängida, siis on raske. Meil pole maamehe tarkust, et ära oodata, millal keegi kattest tuleb. Viis-viie vastu on väga väikesed variandid, aga kiire korvpalliga on võimalik Unicsile vastupanu osutuda.

Ma ei usu, et vastased maa-ala väga lahti hammustavad. Unicsi treener oli ju kogu aeg selle vastu näost valge, ei suutnud midagi ära teha.

Kalevi hallis on hea mängida, tribüünid lähedal. Mulle meeldib öelda, et väikesel väljakul mängitakse. Maa-ala võib seal väga hästi lõigata. Võib ka mängida mees-meest, midagi hullu pole. Aga igal juhul tuleb mängida oma mängu – kiirelt üle.

Pressinguga ei saa kiiret teha. Aga kui mängid oma tsoonis, kolmepunkti joone lähistel, siis sealt on hea minna, nii maa-alas kui ka mees-mehes. See on edu võti.

Ja muidugi tuleb kaitses kõvasti panna ja laud kätte saada. Kui mängid tugevama vastu, tuleb millegagi eristuda. Seda saab teha meeskonnahingega.

Unicsil on väga talendikas ja hea meeskond, aga ma arvan, et nad on löödavad. Neil on auke küll. Aga ei tohi nii lihtsalt viskele lasta. Esimeses mängus [Errick] McCollum tuli katte tagant ja pani kolmeseid. Pikk peab vastu astuma. Kui lased nii vabalt panna, siis ta paneb need ära. See ongi vahe Wroteni või [Branko] Mirkoviciga.

Tean ja tunnen Heintsi (Heino Enden – toim.) kaua. Ega ta ilmselt ei viitsi süübida Euroliiga ega ka Eesti värkidesse. Vanasti mängiti teistmoodi, n-ö tarka mängu. Rahulikult pall üle. Nüüd on mäng muutunud, see on nii kuradi kiire.

Eks sellepärast teda Wroteni sooritused võib-olla raevu ajavadki. Isaiah Briscoe´d ta ju tõrvas ka.

Heintsile soovitan, et ole rohkem positiivne. Meie vanuses ei tohi enam kuri olla, muidu võivad tekkida igasugused terviseprobleemid. Edu ja tervisi talle!

***

TalTechi kohta ütlen selgelt ära: seal on materjali, kellega mängida, aga tundub, et treener ja ta sõbrad panevad kogu aeg nii räigelt lati alt läbi. Paneksin kõvasti tõrva [Rait] Käbini aadressil. Võib-olla see tuleb kogenematusest, aga põhiturniiril nad mängisid ju kenasti.

Rasketel hetkedel on treeneri abi vaja kõige rohkem. Pole mõtet seletada, et lasime kahe minutiga 12 punkti panna. Saab ju aja maha võtta. Sarnane juhtum Kairysega, ju nad šokiseisundis olid.

Kui võtta TalTechi mängijad eraldi, siis on neilgi omad nõrkused, aga põhiline on treeneripool. Praegu on selgelt lati alt jooksmine. Head mehed on ju olemas: [Gregor] Arbet, [Jaan] Puidet, rääkimata [Toomas] Raadikust. Aga kui play-off´is ära vajutakse, siis on mingi kala läbi lastud.

Pärnu ajab oma rida. Nad on hästi komplekteeritud. Korvi all ja tagaliinis on mehed olemas. Neil on võistkond paremini tasakaalus kui TalTechil. Aga hea mänguga on neid võimalik võita. Loodame, et Tehnikaülikool ühe võidu ikka kätte saab.

Arvan, et pronks läheb 3:0 või 3:1 Pärnule. Kui nad just ise järgi ei anna, stabiilsust on vaja hoida. Vaevalt, et TalTech millegagi üllatab. Annaksin neile sama soovituse, mis Cramole: tuleb oma tsoonis kõvasti kaitset mängida ja kiireid joosta.

Kaasani mäng näitas, et Cramo on haavatav. Nad võivad mõne s*ta mängu mängida. Või vaatame kasvõi Pärnu esimest matši. Aga küll finaalseeria ikka kaldub Cramo kasuks ära. Nad ei taha korrata Eesti – Läti liiga vägitegu, kus jäädi peaaegu neljandaks.

Rääkisin Martiniga (Müürsepp, Tallinna Kalev/TLÜ peatreener - toim.) paar päeva tagasi, neil Kalevi mustadel poistel on täielik motivatsioon. Küll nad hakkavad Cramot raputama. Kui viimased oma ridu korda ei saa, siis võivad 1-2 nätakat saada küll.

Michael Buchanan on hea mees. Arvan, et ta on paremaid asju, mis Kaleviga juhtunud. Temata nad ilmselt nii kõrgel ei mängiks. Ta valdab hästi korvialust mängu. Meenutab natuke kunagist Cramo mängijat Travis Reed´i. Tundub, et ta teeb ka teised paremaks ja on positiivse hoiakuga. Mida kergemaks ta läheb, seda ohtlikumaks muutub.

Martini puhul mulle meeldib kõige rohkem, et tal on tekkinud oma lähenemise nišš. Pole siin ei [Dušan] Ivkovici ega ka [Andres] Sõpra, mitte kedagi teist, puhas Martin! Olen talle öelnud ka, et ole täpselt selline nagu sa oled.

Ta on vaieldamatult Eesti treeneritest kõige parem selgitaja inglise keeles. Tunnetan seda läbi selgroo. Kairys pole lähedal ka sellele. Tunnetan, kuidas poisid Martinit kuulavad ja usaldavad.

Kõik muu tuleb aastate ja kogemustega. Tuleb sama joont jätkata. Ta ei peagi räuskama ja kuri olema. Kui ta on mõnus ja tasakaalus, õigetele asjadele viitab, siis tulevikus võib tema karjäär päris kõvasti edasi minna.

Üllatus ei ole, aga hea meel on küll, et selline mees on olemas. Kuskil teise liiga finaalis jääks Martin võib-olla jänni, aga VTB-s võiks ta olla väga kõva pähkel. Ta on kõva CV-ga ja tarkust jagub.