Katerine DuskaFoto: Nick Vozaitis
Üritused
7. mai 2019, 09:31

ÕL INTERVJUU | Kreeka eurolauljatar Katerine Duska: igaüks peaks laulma selles keeles, milles tunneb end mugavalt (4)

Kreeka saadab tänavu Eurovisionil võistlustulle Kanada-Kreeka laulja ja laulukirjutaja Katerine Duska. Naine sündis ja kasvas Kanadas, tema vanemad on kreeklased. 
 

Sirgudes tutvus Katerine mitmete erinevate muusikastiilidega - pop, soul, r'n'b, folk ja klassikaline muusika. Tema enda muusikastiili on kirjeldatud nii, et indiepopp kohtub neo-souliga. 

Esmakordselt tegi Katerine Kreeka muusikamaailmas noka lahti aastal 2013, kui avaldas loo "One in a Million", lisaks avaldas ta kaveri Arctic Monkeyse loost "Do I Wanna Know", mis sai videportaalis Youtube kiiresti üle 1,5 miljoni vaatamise. 

Tema debüütalbum ilmus aastal 2015 ja pärast seda on Duska esinenud nii Ateena parimatel lavadel kui ka paljudes Euroopa linnades. Ta on teinud koostööd ka Briti artisti Tom Baxteriga. Eurovisionil võistleb ta looga "Better Love". 

Katerine leidis enne kiiret Eurovisioni-möllu pisut aega ja vastas Õhtulehe küsimustele. 

Millest sinu lugu räägib?

"Better Love" räägib igavesest suure armastuse otsingust, mis on sügav, tingimusteta ja häbitu. Tahtsin kirjutada lugu, mis on ühel ajal kutse ja omaksvõtt. See on õrn lugu, millel on võitlev iseloom ja räägib sõnast, mida me kasutame tihti, kuid aeg-ajalt vaatame selle sügavast tähendusest sootuks mööda. Kuikeegi üritab dikteerida, millised peaksid olema meie plaanid ja unistused, tahtsin, et see lugu kutsuks inimesi üles ausalt ja siiralt armastama keda iganes. 

Mida ootad tänavuselt Eurovisionilt ja mis on sinu eesmärk?

Ma parem ei oota kelleltki midagi. Sean alati ainult iseendale ootusi ja nii ma ootangi, et suudaksin teha hea etteaste, mis paneb inimesed minu laulu mõistma. 

Mida Eurovision sinu jaoks tähendab?

See on imeline muusikafestival, mis reklaamib nii palju erinevaid lauluhääli, kultuure, erinevust ja seisab sõpruse ning ühise asja eest. 

Kas Eurovisionil osalemine on olnud sinu unistus?

Ma päris nii ei ütleks, kuid siiatulek tõesti tundub, nagu unistuse täitumine. 

Katerine Duska Foto: Nick Vozaitis

Miks otsustasid osaleda? Kuidas reageerisid, kui oma kohaliku eelvooru võitsid?

Ma olin tõesti üllatunud, see oli väga ootamatu. Arvan, et kuna mu muusika ei ole rahvuslik, siis olen ma Kreeka jaoks üsna ootamatu valik. See oli tore üllatus. 

Mis on sinu suurim hirm enne Eurovisioni ja mida ootad enim?

Ainus asi, mida ma enne lavaleminekut kardan on see, et minu esitust mõjutavad  mingid tehnilised probleemid. Sõu ise on see, mida me kõik ilmselt enim ootame. 

Kui oled jõudnud ka teisi osalejaid kuulata, siis keda pead favoriidiks?

Ma olen väga uhke, et saan sel aastal osa nii paljudest asjakohastest ja tugevatest lugudest. Pean tunnistama, et mul on igal nädalal uus lemmik. Mulle väga meeldivad teiste seas Eesti, Hollandi, Itaalia, Sloveenia, Suurbritannia ja Portugali lood. 

Mis sa arvad, kas olulisem on lavasõu või laul ise?

Ma arvan, et kombinatsioon mõlemast. Tuleb looga suhestuda ja oma sõnumit edasi anda. 

Eurovisioni puhul on alati räägitud sellest, mis keeles peaks võistlejad laulma. Mis sa arvad – kas kõik lood peaksid olema inglise keeles või peaksid osalejad hoopis laulma oma emakeeles?

Igaüks peaks laulma selles keeles, milles ta end mugavalt tunneb. Muusika on hoolimata keelest muusika. 

Kas oled kuulanud Eesti esindaja Victor Crone lugu „Storm“? Mida sellest arvad?

Victor on imeline ja ka laul on väga hea. Ma olen kindel, et Eestil läheb sel aastal väga hästi. 

Mida tahaksid öelda oma Eesti fännidele?

Tahaksin tänada kõiki toetuse ja armastuse eest, ning loodan, et toetate mind lõpuni.

Milliseid üllatusi sa ise Iisraelilt või Eurovisionilt sel aastal ootad?

Ma arvan, et Madonna esinemine finaalis on juba piisav.