Katherine Langford poleemilise noorteseriaali peaosalise Hannah Barkerina. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
6. mai 2019, 12:16

Ahastuses ema: Netflixi seriaal viis mu tütre enesetapuni! (3)

Inglanna Rachel Warburton manitseb lapsevanemaid, et nad ei lubaks oma võsukestel vaadata populaarset Netflixi sarja „13 põhjust“. Racheli 12aastane tütar tegi pärast seriaali vaatamist enesetapu ning ema on veendunud: ajendi leidis ta sarjast.

Jay Asheri bestselleril „13 Reasons Why“ (2007) põhinevas USA sarjas seletab koolitüdruk Hannah Barker (Katherine Langford) 13 salvestusel, miks ta otsustas vabasurma minna. Ka Racheli tütar Jessica Scatterson jättis kaks päeva enne 13. sünnipäeva kirja, kus ta luges üles kuus põhjust, miks ta endale otsa peale teeb. Seejärel poos tüdruk end üles. 

Ema sõnul oli Jessica koos sõbrannadega sarja vaadanud. „See tuleks ära keelata, sest mu tütar vaatas seda ja see annab lastele ideid enesevigastuseks,“ rääkis ta Daily Mirrorile. Tüdruk võttis endalt elu 2017. aastal kolm nädalat pärast seriaali esilinastust Netflixis. Racheli sõnul on sarja eesmärk enesetapuprobleemi teadvustamine. „Aga ma usun, et see julgustab noori inimesi end tapma.“

Jessica surma uurimisel selgus, et nii tema kui ka tema sõbrad olid end lõikunud. Tüdruk jalalt leiti kirjatähtede kujulised pindmised haavad. Jessica oli sel moel kirjutanud oma jalale „RIP“ ehk „puhka rahus“. Kui tüdruk oli foto jalast sotsiaalmeedias avaldanud, sattusid sõbrad ärevusse ja andsid sellest politseile teada. Paraku leiti Jessica oma isa kodust surnuna. Ta oli end üles poonud. Toast leiti pliiatsiteritaja tera ning enesetapule viitavad sõnumid. Samuti oli kirjas väidetava kiusaja nimi ning Jessica oli joonistanud pildi poodud inimesest.

Värske USA uurimuse põhjal tõusis sarja esimese hooaja linastuse järel 10-17aastaste Ameerika noorte enesetappude arv 30%. Peamiselt tõusis suitsiidsus poiste seas, ehkki teadlased pole osanud otsest seost leida. 

Netflixi esindaja ütles statistika avaldamise peale, et tegu on ülimalt olulise teemaga. "Oleme kõvasti vaeva näinud, kindlustamaks, et käsitleme seda tundlikku küsimust vastutustundlikult."

Netflixi esindaja märgib, et Pennsylvania Ülikool on veidi varem avaldanud uurimuse, mille kohaselt vähenesid sarja vaadanud 18-29 aasta vanuste noorte seas enesetapumõtted ning ka enesevigastamine, võrreldes nende noortega, kes sarja üldse ei vaadanud. 

Kuid nende seas, kes teise hooaja vaatamise enne lõppu katkestasid, oli enesetapurisk suurenenud ning optimism tuleviku suhtes vähenenud. Uurimuse autorid järeldasid, et enesetapust rääkival väljamõeldud lool võivad olla nii kahjulikud kui ka positiivsed mõjud.

Sarja eetrisse jõudes oli USA koolipsühholoogide ühing avaldanud hoiatuse, soovitades haavatava hingeeluga noortel sarja mitte vaadata. Pärast kriitikat avaldas Netflix enne sarja esimest episoodi hoiatuse.

Briti filmitsensorid kehtestasid enamikule sarja osadest reitingu „alla 15aastastele mittesoovitatav“, kuid nii avaosa, kus peategelane Hannah Barker end tapab, kui ka veel kolm osa said kõrgema vanusepiirangu: neid ei soovitatud alla 18aastastele. 

Mure- ja suitsiidimõtete puhul saab abi peaasi.ee lehelt ning järgnevatelt telefoninumbritelt:

Eluliin: 6558 088 (eesti keel), 655 5688 (vene keel) (igapäevaselt kl 19-07) 

Psühholoogilise kriisiabi telefon: 6314300 (tööpäeviti kl 9-20) 

Usaldustelefon: 126 (eesti keel), 127 (vene keel) (igapäevaselt kl 19-23)

Lasteabi: 116111 (24h)

Lapsemure: 646 0770 (tööpäeviti kl 10-18)