Keskpanga 100. aastapäevFoto: Jane Faizullin
Inimesed
6. mai 2019, 09:42

GALERII | Keskpank tähistas 100. aastapäeva piduliku vastuvõtuga (4)

Keskpank tähistas sel aastal 100. aastapäeva ning sel puhul peeti Eesti Panga Iseseisvussaalis maha pidulik vastuvõtt. Lisaks toimus Villu Zirnaski kirjutatud ajalooraamatu „Eesti Panga lugu“ ja Eesti Pank 100 postmargi esitlus.

Juba 6. mail rändab Eesti Panga kvartalit meenutava disainiga rändnäitus aga Tallinna Mustamäe Keskusesse ja jääb sinna kuni 16. juunini. Seejärel on näitusega võimalik tutvuda ka mujal. Kui eelmisel aastal Frankfurdis Euroopa Keskpanga peahoones toimunud Eesti nüüdiskunsti näitusega tegi keskpank kummarduse Eesti kunstnikele, siis rändnäitust vaatama oodatakse kõiki huvilisi. Kõigile oli avatud ka Mikkeli muuseumis toimunud rahakunstinäitus.

Numismaatikute auks on Eesti Pank korraldanud kollektsionäärinäituste sarja, kuhu samuti on oodatud kõik huvilised. Sarja järgmise näitusena avatakse juunis koostöös Eesti Rahva Muuseumiga ehterahade väljapanek. Mündihuvilistele mõeldes on peagi tulemas lisa erikujundusega müntidele: juba maikuus esitletakse Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaastapäevale pühendatud hõbemünti ja laulupeo 150. aastapäeva auks välja antud 2eurost käibemünti, mille kujundusvõistlusel osalesid tuhanded Eesti lapsed.

Juubeliloengute sarja raames on keskpank kutsunud Eestisse loenguid pidama mitu maailmakuulsat majandusteadlast. Eelmisel aastal esinesid siin Inglise Panga peaökonomist Andy Haldane ja maailmamainega majandusteadlane Jeffrey Sachs, maikuus on Eesti Panka oodata Euroopa Keskpanga endist peaökonomisti Otmar Issingut ja tulevast peaökonomisti Philip R. Lane’i.