MM-i ja EM-i kuld Esta Pilt
Inimesed
5. mai 2019, 12:16

MM-i ja EM-i kuld Esta Pilt: paljudele kulturistidele on komistuskiviks õgimishood (2)

Tallinnas peeti 27. aprillil Eesti karikavõistlused kulturismis ja fitnessis, kus MM-i ja EM-i kuld Esta Pilt võitis bodyfitnessi (masters).

Esta, oled hetkel Hispaanias EM-il. Milline on seal võistlejate tase?

Tase on seekord ülikõva. Kohal on Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa, Soome ja teiste riikide tipud.

Tegelesid varem jooksmisega ja saavutasite vabariigi võistlustel esikohti. Kuidas jõudsid fitnessi juurde?

Fitnessi juurde jõudsin aeroobikatreeningute kaudu. Kõrval on ju jõusaal. Meeldisid väga tantsulised aeroobikad.

Lavale lükkas sind poeg?

Alguses võistlesin mõned korrad naiste kulturismis. Peale 3-4-aastast võistluspausi, kui ka poeg hakkas võistlema, läksin kah uuesti lavale ja siis juba bodyfitnessis.

Mis pani sind sellele alale pühenduma?

Kui lihased ja toonuses keha meeldivad, siis see ala haarab endasse ja tahad üha paremaks saada.

Millised fitnessi auhindadest on sulle kõige kallimad?

Auhindadest hindan enim kindlasti Euroopa ja maailmameistrivõistluste kuldmedaleid, aga väga meeldib üks suur atleedi voolujoonelise kehakujuga karikas.

MM-i ja EM-i kuld Esta Pilt

Mida need tiitlid sulle tähendavad?

Tiitlid on kindlasti hea tasu nähtud vaeva eest ja annavad tunde, et töö on tehtud korralikult. Alati on hea tunne esindada rahvusvahelistel võistlustel Eestit ja kuulata Eesti hümni.

Mida võistlustel jälgitakse?

Fitnessis ja kulturismis hinnatakse kogu lavalist olekut: head vormi, proportsionaalselt arendatud keha, lavalist esinemist. Naiste puhul on tähtis ka ilus meik, korrektne soeng ja sobivad bikiinid.

Oled öelnud, et kõige raskem selle ala juures on toitumine. Mis on suurimad komistuskivid?

Toitumises mina mingeid äärmusi ei poolda. Söön kõike ja väga mitmekesiselt. Ei ole ainult kana, muna ja juurviljad. Ka magusat luban endale igapäevaselt. Igasugused ranged piirangud ja ülitäpsed arvestused tekitavad stressi ja võivad kergelt viia toitumis-ja ärevushäireteni. Paljudele saabki komistuskiviks liiga kiire kaloraažilangus. Siis tekivad õgimishood.

Millega veel peaks enne selle ala valimist arvestama?

Arvestama peab, et kiirelt ei tule midagi. Peab olema valmis pikalt ja järjepidevalt treenima ja ikka trennides pingutama.

Milline on sinu seisukoht puhta spordi osas?

Arvan, puhas sport on iga sportlase südametunnistuse-, eetika- ja moraaliküsimus. Paraku nagu meie riigis tervikuna, leidub igas valdkonnas ka valemängijaid. See on väga ebaaus teiste suhtes.

Kuidas jagad end töö ja spordi vahel?

Eks päevad kuluvadki tööle, trennile ja taastumisele. Võistlussõitude ajaks olen töölt puhkuse vormistanud.

Hariduselt oled majandustaustaga. Kui keeruline on Eesti spordis toetajateta läbi saada?

Ütlen ausalt, et sport on kallis hobi. Kui ikka tahad treeneri palgata, toidulisandid ja spetsiaalsed toidud, võistlussõidud ja riietus, siis on raske toetajateta. Mind õnneks toetab vitamiinidega Meravita, toidulisanditega Bodyvision, Nocco varustab amiinohappejookidega ja TÜ Spordiklubi võimaldab tasuta treenida. Rahalist toetust firmad naljalt ei paku.

Kindlasti võiksid olla rahalised preemiad ka mitteolümpiaalade ja seeniorspordi suurvõistluste medalistidele. Paljud noored jätavad võistlemise, kuna raha kulub auto ja eluaseme soetamisele.

Teed lõuatõmbes meestele siiani tuule alla?

Praegu väga tihti lõuatõmbeid trennis ei tee, aga kui vaja, siis ikka teeb korraliku seeria ära.

Kellele soovitad finessi?

Jõusaalis treenimist soovitan kõigile olenemata vanusest ja soost. Järjekindlalt treenides selgub, kellele see ala sobib. Suurim boonus on ilus keha, hea tervis ja elujõud.

Too paar nõuannet karjääriga alustavatele sportlastele.

Alustama peaks rahulikult. Kujundama endas harjumuse treenida ja panna paika head toitumisrutiinid. Pole mõtet osta ära kristallidega bikiinid, kui pole harjumust treenida ja oskust pingutada. Ja vastutuse peaks võtma endale, mitte lootma, et kalli treening- ja toitumiskava ostmine iseenesest tagab tulemuse ja edu.

MM-i ja EM-i kuld Esta Pilt