Herbert KonnulaFoto: Ako Lehemets
Saund
4. mai 2019, 13:54

Suure Üleriigilise Võistumängimise võitis Herbert Konnula

Täna Viljandi Pärimusmuusika Aidas asetleidnud iga-aastasel üleriigilisel võistumängimisel jagati auhindu pärimusmuusika järelkasvule. Võistumängimise peapreemia pälvis teppo-tüüpi lõõtsal mänginud Herbert Konnula.  

Aida kahes saalis terve päeva kestnud konkursil osales sel korral seitsekümmend üks noort pärimusmuusikut, kes olid jagatud erinevatesse vanuse- ja pilligruppidesse. Noorimad võistumängulised olid kaheksaaastased ja osalejaid oli kohale tulnud pea kõigist Eesti maakondadest.

Žürii hinnangul oli võistumängijate tase taaskord ühtlaselt kõrge ja valiku tegemine seetõttu hirmus keerukas. Žürii liikme Cätlin Mägi sõnul teeb valiku keeruliseks just see, et tegu on noortega "Iga laps, kes võtab pilli kätte, harjutab ja seda hingega mängib on nii südantsoojendav vaatepilt, et naudid päev läbi pillimängu ja unustad hindamise poole täitsa ära", räägib Cätlin. 

Samuti žürii töös osalenud, Vabariigi Pillimehe tiitliga pärjatud Juhan Uppinile teeb rõõmu, et noored mängijad väärtustavad traditsioone, kuid on ometi suutnud leida ka oma mängustiili. "Võistumängimine meenutab mulle ehedat külapillimeeste kogunemist, mis on mõeldud tänapäeva noortele. Sellest on saanud üheteist aasta jooksul pärimusmuusikahuviliste noorte hulgas sündmus, kus tullakse kokku, sõbrunetakse omavahel,  mängitakse üheskoos pilli ja igaüks läheb koju kogemuse ja tutvuste võrra rikkamana."

Asjatundjatest koosnenud žürii koosseis oli tänavu järgmine:

Ivo Lille, Lauri Õunapuu, Lee Taul, Cätlin Mägi, Arno Tamm, Juhan Uppin ja Ann Maria Piho

Erinevate pilli- ja vanusegruppide parimad olid:

Kannel: Krislin Marii Ottis, Marta Johanna Kärmas, Gärda Ly Käis

Näppepillid: Triinu Soovares

Laul: Tuuli Veskimäe ja Lisette Lemba

Lõõtsalised: Vihur Põld, Oliver Leppik, Herbert Konnula

Pärimuslikud puhkpillid: Carolyn Mardim

Avatud klass: Kata Karlis (plokkflööt) 

Poogenpillid: Martin Soovares, Mirabell Veli, Maria Mänd

Võistumängimine toimus Viljandis juba üheteistkümnendat korda.