Kirjanik ja helilooja Anthony Burgess.Foto: Mail On Sunday/REX
Raamat
3. mai 2019, 21:44

Päevavalgele tuli „Kellavärgiga apelsini“ järg

Inglise kirjaniku Anthony Burgessi isiklikust arhiivist tuli välja tema kuulsa romaani „Kellavärgiga apelsin“ („A Clockwork Orange“, 1962) poolelijäänud järg „The Clockwork Condition“ („Kellavärgi seisund“).

Käsikirja leidis biograaf ja kaasaegse kirjanduse professor Andrew Biswell, kirjutab The Guardian. Burgess oli mustandi maha jätnud, kui kolis 1975. aastal Itaaliast Monacosse. Kui kirjanik 1993. aastal suri, läks tema Rooma külje all asunud maamaja müüki ja tema arhiiv koliti Manchesteri.

Burgess ise mainis järge vaid 1975. aasta intervjuus, kus väitis, et see ei jõudnud ideetasandilt kaugemale. Tegelikult kirjutas ta kokku 200 lehekülge, osalt trükikirjas ja osalt käsitsi.

Biswelli sõnul heidab teos uut valgust nii Burgessi ja tema vägivaldse düstoopialoo ekraniseerinud režissööri Stanley Kubricku isikule kui ka vastuoludele, mis kurikuulsat romaani ümbritsesid.

Autor ise kirjeldas järjelugu kui suurt filosoofilist avaldust tänapäeva inimeste olukorra kohta. Biswell ütleb, et tegu on seguga filosoofilisest arutelust ja autobiograafiast, mis annab aimu Burgessi vaadetest kuritegevusele ja karistustele ning tema keerulisest suhtest oma tuntuima romaaniga.

Biswell peab võimalikuks, et vast avastatud kirjutis jõuab ka lugejateni. Samuti tuli Burgessi paberite seast välja 40 avaldamata lühijuttu.

Burgess kirjutas oma tuntuima romaani „Kellavärgiga apelsin“ üksnes kolme nädalaga. 1962. aastal ilmunud teos kujutas tuleviku Inglismaad, kus valitseb ülimalt vägivaldne noorte subkultuur. Foto: The Protected Art Archive / Alamy